Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Αγράμπελα

Η Τοπική Κοινότητα Αγραμπέλων αποτελείται από τους οικισμούς Αγράμπελα και Πλατανίτσα και είναι κτισμένο στους πρόποδες του Ερύμανθου κάτω από την μεγαλοπρεπή κορυφή του Ωλωνού. Από τις πλαγιές του Ωλωνού και ειδικότερα από την περιοχή της Πλατανίτσας πηγάζουν οι πρώτες πηγές του Ερύμανθου ποταμού. Τα Αγράμπελα βρίσκονται σε υψόμετρο 820 μ. και η Πλατανίτσα σε 940 μ. Απέχουν από την έδρα του Δήμου 60 χλμ. και 63 χλμ. αντίστοιχα.

 

Το χωριό αυτό γνωστό στην ιστορία με το όνομα Πορετσό, λέγεται ότι ιδρύθηκε περί τον 14ο αιώνα και κατά άλλους τον 10ο αιώνα από κτηνοτρόφους που ήρθαν από τα Νοτιοδυτικά παράλια της Πελοποννήσου. Από αρχαία νομίσματα, είδωλα και μικροαντικείμενα που κατά καιρούς βρέθηκαν στην περιοχή Αγραμπέλων συμπεραίνεται ότι υπήρχαν κάτοικοι από τον 3ο ή 4ο π.Χ. αιώνα. Η περιοχή ανήκε στην Αρκαδική Αζανία και αποτελούσε περιφέρεια της ιστορικής πόλεως Ψωφίδας.

Στα Αγράμπελα δεσπόζει επιβλητικά το μοναστήρι της Ιερός Μονής Πορετσού (Παναγία η Πορετσιότισσα) αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Διασώζονται σπάνιες τοιχογραφίες του 1608, έργο των αδελφών Γεωργ. και Δημ. Μόσχου. Άλλα σημαντικά μνημείο στα Αγράμπελα είναι ο Ναός του Αγίου Δημητρίου. έργο της ίδιας περιόδου με το Μοναστήρι και η Πετρογέφυρα στον ποταμό Ερύμανθο. Τα μνημεία αυτά συνδέονται με πολλούς θρύλους και παραδόσεις.

 

 

 

agrampela2

 

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο οικισμός Πλατανίτσας. Πρόκειται για ένα γραφικό, ορεινό οικισμό όπου έχει και τις πρώτες πηγές του ο Ερύμανθος. Η εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας Πλατανίτσας κτίσμα του 1716 από τις παλαιότερες στην περιοχή αποτελεί σημείο αναφοράς, μαζί βέβαια με την Ιερά Μονή Πορετσού, (που βρίσκεται στα ενδιάμεσα των δύο οικισμών, Αγραμπέλων και Πλατανίτσας). Κατά την πανήγυρη της 15ης Αυγούστου (Κοίμηση της Θεοτόκου) συρρέουν προσκυνητές, από πολλά μέρη οι οποίοι δέχονται την φιλόξενη περιποίηση των κατοίκων.

 

 

agrampela3

Στις πλαγιές του Ωλωνού, σε υψόμετρο 1.700 - 1.800 μ, βρίσκονται τα κονάκια των Πλατανιτσέων κτηνοτροφών, οι οποίοι φτιάχνουν νόστιμη φέτα και την περίφημη χειροποίητη φορμαέλα της περιοχής.

Τα κονάκια (καλοκαιρινές λιθόκτιστες κατοικίες των κτηνοτροφών) χρησιμεύουν για την θερινή διαβίωσή τους, ενώ το χειμώνα, οι κτηνοτρόφοι, παραχειμάζουν σε τόπους της Τριταίας και του Ν. Ηλείας.

Τα κονάκια των κτηνοτροφών μπορούν να χρησιμεύσουν και για υποστήριξη των ορειβατών και περιπατητών μιας και από εδώ διέρχεται τμήμα του Ε31 ορειβατικού μονοπατιού.

Απογραφή πληθυσμού 2011: 99

Επιφάνεια (τ.χμ.): 25,424

Μέσος σταθμικός υψομέτρου: 858

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 01 Απριλίου 2014 10:29
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιστορία Αγραμπέλων »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ