Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Ετοιμότητα και εγρήγορση στο Δήμο Καλαβρύτων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

pol prost 2016 2Υπό την Προεδρία του Δημάρχου Καλαβρύτων Γιώργου Λαζουρά συνεδρίασε, στο Δημαρχείο Καλαβρύτων, χθες Πέμπτη, 19 Μαΐου, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καλαβρύτων, με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Δημητρίου Χουλιάρα, του βοηθού Δημάρχου Ευθυμίου Φλογερά, του βοηθού Δημάρχου Νικολάου Μαγκαφά, του επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, πρώην Νομάρχη και βουλευτή, και Δημοτικού Συμβούλου Δημητρίου Κατσικόπουλου, του νέου Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων Παναγιώτη Τριαντόπουλου, Αξιωματικού - εκπροσώπου του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, της Διευθύντριας Έλενας Κουμούτσου και υπαλλήλων του Φορέα Διαχείρισης Χελμού – Βουραϊκού, του εκπροσώπου της Δ.Ε.Η. Καλαβρύτων, καθώς και των υπευθύνων για την Πολιτική Προστασία αιρετών, υπαλλήλων και συνεργατών του Δήμου.

Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν ο σχεδιασμός και οι δράσεις πολιτικής προστασίας, στο Δήμο Καλαβρύτων, για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών και ειδικότερα η έγκαιρη, αξιόπιστη και αποτελεσματική προετοιμασία όλων των φορέων του Δήμου Καλαβρύτων για την πρόληψη και για την επιτυχή αντιμετώπιση της φυσικής καταστροφής των πυρκαγιών, κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2016).

pol prost 2016Κατά τη συνεδρίαση εξετάστηκαν, εκτιμήθηκαν και αξιολογήθηκαν, η κατάσταση, το προσωπικό και τα διατιθέμενα μέσα του κάθε εμπλεκόμενου φορέα, υποβλήθηκαν προτάσεις ενίσχυσης και βελτίωσής του, επικαιροποιήθηκε και υποστηρίχθηκε η, ήδη, υπάρχουσα, άριστη, συνεργασία και συντονισμός των παραπάνω φορέων και διαπιστώθηκε η ετοιμότητα και η επαρκής προετοιμασία αυτών, για την έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενδεχόμενων κινδύνων, από δασικές πυρκαγιές.

Από όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, επισημάνθηκε, ιδιαίτερα, η σημασία της πρόληψης, της πυρασφάλειας, των περιπολιών και της επιτήρησης των δασών, της έγκαιρης ενημέρωσης και της επισήμανσης των εστιών πυρκαγιών, της εθελοντικής συμμετοχής των συμπολιτών μας στη δασοπροστασία και της συνεργασίας όλων (φορέων και πολιτών) για την επίτευξη του κοινού στόχου της προστασίας των δασών μας και της αποφυγής και αντιμετώπισης των πυρκαγιών.

Καθοριστικός, στην προσπάθεια αυτή, είναι ο ρόλος και οι πρωτοβουλίες των Προέδρων, Εκπροσώπων και Τοπικών Συμβούλων των Κοινοτήτων μας, των Δημοτικών μας Συμβούλων, καθώς και όλων των συμπολιτών μας, οι οποίοι, θα πρέπει να αναφέρουν και να ενημερώνουν άμεσα την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία ή το Δήμο Καλαβρύτων στα τηλέφωνα 26920-23199, 199, 26920-29430, 26920-23333 και 26923-60400 αντίστοιχα.
Άμεσα επιβαλλόμενα μέτρα, για την πρόληψη του κινδύνου πυρκαγιών, από τους συμπολίτες μας είναι:

  1. η απαγόρευση της καύσης αγροτικών εκτάσεων από 1η Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου 2016,
  2. ο καθαρισμός των οικοπέδων, μέσα στις πόλεις και στα χωριά μας και πέριξ αυτών, από τους ιδιοκτήτες τους,
  3. η ενημέρωση του κοινού για τον κίνδυνο και τους τρόπους αποφυγής του, καθώς και η άμεση, ταχύτατη και με κάθε μέσο και τρόπο ενημέρωση της Πυροσβεστικής, όταν, βλέπουμε καπνούς ή εστίες της και
  4. η περαιτέρω ανάπτυξη της εθελοντικής προσφοράς και δράσης των συμπολιτών μας, τόσο στην επιτήρηση των δασών μας και στην επισήμανση εστιών κινδύνου, όσο και στην αντιμετώπισή τους.
  5. Η άμεση συνδρομή και ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας τόσο κατά την πρόληψη, όσο και κυρίως κατά την αντιμετώπιση, ενδεχόμενου κινδύνου πυρκαγιάς, με τα μέσα, το προσωπικό και τους εθελοντές προέδρους, εκπροσώπους των τοπικών κοινοτήτων και πολίτες του Δήμου μας.

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, μετά το τέλος της συνεδρίασης, δήλωσε:
«Με την άριστη συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαβρύτων και το νέο Διοικητή της Επιπυραγό Παναγιώτη Τριαντόπουλο, στον οποίο εύχομαι, καλή, αποδοτική και χωρίς φυσικές καταστροφές θητεία και εις ανώτερα, αλλά και με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, που έχουμε καταφέρει και εμπεδώσει τα τελευταία χρόνια, την αλληλοστήριξη και αλληλοενίσχυση, αλλά και με την αξιέπαινη συμμετοχή και εθελοντική δράση την Προέδρων, των Εκπροσώπων και των Τοπικών Συμβούλων των Κοινοτήτων μας, αλλά και όλων των συμπολιτών μας θα αντιμετωπίσουμε και εφέτος, με επιτυχία, τους κινδύνους από δασικές πυρκαγιές.
Ο Δήμος Καλαβρύτων, μαζί με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, θ’ αναλάβει το επόμενο διάστημα, πρωτοβουλίες ενημέρωσης και περαιτέρω ευαισθητοποίησης των κατοίκων μας, για το σοβαρό αυτό θέμα και είναι, πλήρως έτοιμος, τόσο με τα δύο (2) μεγάλα πυροσβεστικά του, δωρηθέντα από τη Γερμανία, τη χρήση των οποίων παραχωρεί, κατά την αντιπυρική περίοδο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και με τα τέσσερα (4) μικρά και τα λοιπά μηχανήματα έργων που διαθέτει καθώς και με το έμπειρο, πρόθυμο και σε εγρήγορση ευρισκόμενο προσωπικό του, να συνδράμει την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τόσο στην πρόληψη, όσο και στην επιτυχή αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Τους ελάχιστους πόρους που διαθέτει στον ορεινό, εκτεταμένο και με πολλά δάση Δήμο μας, η Πολιτεία για ανάγκες πυροπροστασίας (88.400 ευρώ εφέτος, όταν, μέχρι το 2010, διέθετε για την ίδια έκταση, των τεσσάρων πρώην δήμων, που τώρα είναι ο Δήμος μας, 600.000 ευρώ περίπου), τους αξιοποιούμε και τους διαθέτουμε, αποκλειστικά στις ανάγκες πυροπροστασίας και δεν τους σπαταλάμε σε άλλες άσχετες, δράσεις, όπως, συνήθως, συνέβαινε, στο παρελθόν και μ’ αυτούς τους πενιχρούς πόρους, διατηρούμε τα μέσα και τις υποδομές σε άριστη κατάσταση και εκτελούμε δράσεις πυροπροστασίας, με οικονομία πόρων, αποδοτικότητα δράσεων και παραγωγικότητα ενεργειών, ώστε να επιδιώκουμε και να κατορθώνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Έτσι και οικονομία στο κλυδωνιζόμενο από τα την πρωτοφανή οικονομική κρίση Κράτος μας κάνουμε και δεν υστερούμε σε προετοιμασία και αποτελεσματικότητα».

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 20 Μαΐου 2016 14:51
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ