Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων κατά τη συνεδρίασή του στις 24 Μαΐου 2011, εξέδωσε το παρακάτω Ψήφισμα:

Μεγάλη αναστάτωση, προβληματισμό και αγωνία αλλά ταυτόχρονα τεράστια ανησυχία και οργή έχει προκαλέσει, σ’ όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους του ορεινού και Μαρτυρικού Δήμου μας, η είδηση, που είδε το φως της δημοσιότητας, όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη ή αποφασισμένη κατάργηση του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων και τον υποβιβασμό του ή τη λειτουργία του μόνο ως Κέντρο Υγείας, όπως προτείνει η σχετική Επιτροπή (κ. Λιαρόπουλος κ.λπ.) που έχεI συστήσει, το Υπουργείο Υγείας.

Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων από της συστάσεώς του (που έγινε με δαπάνες των ομογενών Καλαβρυτινών) μέχρι σήμερα, έχει επιτελέσει και επιτελεί τεράστιο ιατρικό, νοσηλευτικό, θεραπευτικό και κοινωνικό έργο παρέχοντας ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης και νοσηλείας σε χιλιάδες κατοίκους του Δήμου μας, ο οποίος είναι, ολόκληρη η πρώην Επαρχία Καλαβρύτων (με την Καλλικρατική συνένωση των τεσσάρων πρώην Δήμων Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων), αποτελείται από 66 τοπικές κοινότητες, 117 οικισμούς, που βρίσκονται διάσπαρτοι, μέσα σε δύσβατα βουνά σε μια έκταση 1.058.000 στρεμμάτων.

Οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι, ως επί το πλείστον, αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και πρόσωπα μεγάλης ηλικίας και συνταξιούχοι των πόλεων που επιστρέφουν στα χωριά μας, που αποτελούν επαγγελματικές και ηλικιακές κατηγορίες ιδιαίτερα ευεπίφορες σε κάθε είδους ασθένειες, κρυολογήματα, τραυματισμούς, ατυχήματα κλπ.

Ακόμη, έχουμε στον ορεινό και δύσβατο Δήμο μας και μεγάλο αριθμό κατοίκων μας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες - τουρίστες που συρρέουν τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τα καλοκαίρια στο γνωστό για τα αξιοθέατά του (αρχαία μνημεία, ιστορικά μοναστήρια, απαράμιλλο φυσικό και τουριστικό τοπίο κ.α.) Δήμο μας, έχουν ανάγκη από άμεση, γρήγορη και αποτελεσματική νοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη.

Ακόμη η λειτουργία στο Δήμο μας, δύο σημαντικών αναπτυξιακών έργων και πυλώνων, που δίνουν ζωή και οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον τόπο μας, του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών πρέπει να υποστηρίζεται, οπωσδήποτε, από οργανωμένο νοσοκομείο και δεν αρκεί η στοιχειώδης παροχή υπηρεσιών από Κέντρο Υγείας.

Επίσης, η δραστηριότητα του Δημοτικού Γυμναστηρίου και Σταδίου των Καλαβρύτων όπου, αθλούνται οι νέοι μας και κάνουν προπονήσεις πολλές αθλητικές ομάδες και μεγάλες ομάδες Α’ Κατηγορίας, είναι μια δραστηριότητα που έχει ανάγκη την αυστηρά νοσοκομειακή φροντίδα και υποστήριξη.

Η ύπαρξη, ακόμη, των σχολικών συγκροτημάτων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία) αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας, επιβάλλει την γρήγορη και αποτελεσματική νοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία, στους μαθητές μας και στους συμμετέχοντες στα περιβαλλοντικά προγράμματα του Κέντρου.

Ο Δήμος μας και όλοι οι συμπολίτες και κάτοικοι μας, στηρίξαμε και στηρίζουμε, με κάθε τρόπο, το νοσοκομείο μας και επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε να το επεκτείνουμε και σ’ άλλες ιατρικές ειδικότητες και υπηρεσίες, να το αναβαθμίσουμε και να το ενισχύσουμε με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο κλπ.), μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε κινητοποιήσει και τους ομογενείς Καλαβρυτινούς, να ενισχύσουν και να στηρίξουν, με δωρεές και χορηγίες τους, την προμήθεια του όλως αναγκαίου, επιπλέον, ιατρικού εξοπλισμού, όπως είχαν πράξει και παλιότερα με τη κάλυψη της δαπάνης κατασκευής του και με τη δωρεά στο νοσοκομείο μας, ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου.

Η είδηση και η πρόταση της σχετικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για την κατάργησή του και τον υποβιβασμό του σε Κέντρο Υγείας, όμως, ήρθε ως “κεραυνός εν αιθρία” και μας προξενεί μεγάλη ανησυχία, οργή και αγανάκτηση.

Ενημερώνουμε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι δεν θα αποδεχθούμε την (σχεδιαζόμενη ή αποφασισθείσα) κατάργηση του νοσοκομείου μας και θ' αγωνισθούμε για τη διατήρησή του με κάθε τρόπο.

Οι ειδικές συνθήκες και οι αυξημένες κοινωνικές και ιατρικές ανάγκες της περιοχής μας (ορεινή - δύσβατη περιοχή, μακρινές αποστάσεις από Πάτρα, Αίγιο ή Τρίπολη, μεγάλος αγροτικός πληθυσμός, γερασμένος πληθυσμός, συνταξιούχοι, μικρά παιδιά, μαθητές, πολλοί τουρίστες, δραστηριότητες ικανές να δημιουργήσουν ατυχήματα και περιστατικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο κατοίκων μας κλπ.) επιβάλλουν τη διατήρηση και τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας.

Μάλιστα και από καθαρά οικονομίστικη - λογιστική λογική (“λογική δημοσιονομικής προσαρμογής”) είναι οικονομικότερο για το κράτος να λειτουργεί το νοσοκομείο Καλαβρύτων, παρά, όλοι οι ασθενείς, κάτοικοι και επισκέπτες μας, να συνωστίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, του Αιγίου ή της Τρίπολης. Το κόστος για το κράτος είναι λιγότερο και απορούμε γιατί η σχετική Επιτροπή δεν το αξιολογεί καθόλου.

Ασφαλώς, συμμεριζόμαστε την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατανοούμε να γίνουν παρεμβάσεις μείωσης του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του νοσοκομείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να πάψει αυτό να προσφέρει υπηρεσίες αυστηρά νοσοκομειακές, υψηλής ποιότητας και επιπέδου νοσοκομείου στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας, αλλά να προσφέρει, μόνο, στοιχειώδεις υπηρεσίες Κέντρου Υγείας.

Με βάσει όλα τα παραπάνω:

 1. Ζητούμε, να μην καταργηθεί το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και να μην υποβιβασθεί σε Κέντρο Υγείας, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες, νοσηλεία, φροντίδα και περίθαλψη νοσοκομείου στους κατοίκους μας.
 2. Ζητούμε να συνεχιστεί και να διατηρηθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαβρύτων με τη λειτουργία οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο τομέων: α) του Παθολογικού και β) του Εργαστηριακού, καθώς και του προσωπικού τους και κάλυψη των ειδικών αναγκών της περιοχής με επικουρικούς γιατρούς (π.χ. ορθοπεδικό κ.α.).
 3. Ζητούμε να μην καταργηθούν τα Κέντρα Υγείας Καλαβρύτων και Κλειτορίας.
 4. Να γίνουν όλες οι διοικητικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις για τη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του Νοσοκομείου (προς αυτή την κατεύθυνση, με αλλαγή, ασφαλώς, του θεσμικού πλαισίου, προτείνεται η κάλυψη της διοίκησης από το Δήμαρχο και αιρετούς του Δήμου Καλαβρύτων).
 5. Ζητούμε ν’ αναβαθμισθεί και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων με την εγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού και Αξονικού Τομογράφου.
 6. Ζητούμε να επανέλθει το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Κλειτορίας, Παΐων και Αροανίας.
 7. Ζητούμε, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση με τον Υπουργείο Υγείας για ενημέρωσή μας για το καθοριστικό και μείζον για το Δήμο μας και τους κατοίκους μας αυτό θέμα.
 8. Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον αρμόδιο Υπουργό, στους βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη και στο Διοικητή της Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας.
 9. Συγκροτούμε Επιτροπή, αποτελούμενη από:
  • Το Δήμαρχο κ. Γεώργιο Λαζουρά, ως Πρόεδρο.
  • Τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριο Χουλιάρα, μέλος.
  • Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Μαγκαφά, μέλος.
  • Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Παπακανέλλο, μέλος.
  • Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Χρήστο Παπαδάτο, μέλος.
  • Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Δήμο Κοντογιάννη, μέλος.
  • Το Δημοτικό Σύμβουλο κ. Σπύρο Καούρη, μέλος,

η οποία να επισκεφθεί τους βουλευτές, τα κόμματα και να ζητήσει άμεση, συνάντηση και απάντηση με τον Υπουργό Υγείας για επανάληψη και επιβεβαίωση της δέσμευσής του για τη μη κατάργηση και μη υποβάθμιση του νοσοκομείου μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Η απόφαση (ψήφισμα) αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 161/2011.

Ο Πρόεδρος Ο Δήμαρχος Τα Μέλη

Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον αρμόδιο Υπουργό, στους βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη και στο Διοικητή της Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 17:28
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ