Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων (09/07/2011)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων κατά τη συνεδρίασήτου στις 9 Ιουλίου 2011, εξέδωσε το παρακάτω ομόφωνο Ψήφισμα:

 

 

1. Μεγάλη αναστάτωση, προβληματισμό και αγωνία αλλά ταυτόχρονα τεράστια ανησυχία και οργή προκάλεσε, σ’ όλους ανεξαίρετα τους κατοίκους του ορεινού και Μαρτυρικού Δήμου μας (οι οποίοι πραγματοποίησαν και συγκέντρωση στην πλατεία των Καλαβρύτων στις 08/07/2011), η Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας ΕΣΥ, που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας την 01/07/2011, σύμφωνα με την οποία το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων προτεινόταν να «αναπτυχθεί» ως μονάδα Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας και να έχει προτεινόμενες λειτουργούσες κλίνες οκτώ (8) και προτεινόμενες οργανικές κλίνες δέκα (10).

2. Αμέσως, με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 10079/04.07.2011 εξαιρετικώς επείγουσα επιστολή του προς τον Υπουργό Υγείας (με κοινοποίησή της στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δικαιοσύνης, Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και το Διοικητή της 6ης ΔΥΠΕ), ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, επεσήμανε στον Υπουργό ότι, Γενικό Νοσοκομείο, μόνο με οκτώ (8) λειτουργούσες και μόνο, με δέκα (10) οργανικές κλίνες, ως μονάδα Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας, ούτε, κατ’ όνομα, δεν μπορεί να υπάρξει.

Μονάδα Υγείας με οκτώ (8) κλίνες λειτουργούσες, μάλλον με Περιφερειακό Ιατρείο προσομοιάζει και ότι η Πρότασή του αυτή, δε μπορεί να γίνει αποδεκτή από το Δήμο μας και το Δημοτικό μας Συμβούλιο, που ομόφωνα έχει αποφασίσει για τη διατήρηση και αναβάθμιση του Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλαβρύτων, με το υπ’ αριθμ. 161/2011 ψήφισμά του. Αυτό άλλωστε διαβεβαίωσε και ο Πρωθυπουργός στα Καλάβρυτα, στις 29/05/2011 και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας και με το από 27/05/2011 δελτίο τύπου του αλλά και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Χρήστος Αηδόνης.

Μετά την αποστολή της επιστολής αυτής του Δημάρχου και τις συναντήσεις του με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και τον Υφυπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη, η παραπάνω Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., τροποποιήθηκε και βελτιώθηκε (όπως ζητούσε ο Δήμαρχος) όσον αφορά το Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλαβρύτων, αφού στην τελική πρόταση του Υπουργείου Υγείας που έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα τουαπαλείφθηκε η ανάπτυξή του ως Π.Φ.Υ., βραχείας νοσηλείας και οι οργανικές και λειτουργούσες κλίνες του προσδιορίστηκαν σε είκοσι (20).

3. Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων από της συστάσεώς του, το έτος 1949, (που έγινε με δαπάνες των ομογενών Καλαβρυτινών) μέχρι σήμερα, έχει επιτελέσει και επιτελεί τεράστιο ιατρικό, νοσηλευτικό, θεραπευτικό και κοινωνικό έργο παρέχοντας ανεκτίμητες υπηρεσίες υγείας, περίθαλψης και νοσηλείας σε χιλιάδες κατοίκους του Δήμου μας, ο οποίος είναι, ολόκληρη η πρώην Επαρχία Καλαβρύτων (με την Καλλικρατική συνένωση των τεσσάρων πρώην Δήμων Καλαβρύτων, Αροανίας, Κλειτορίας και Παΐων), αποτελείται από 66 τοπικές κοινότητες, 117 οικισμούς, που βρίσκονται διάσπαρτοι, μέσα σε δύσβατα βουνά σε μια έκταση 1.058.000 στρεμμάτων.

Οι κάτοικοι του Δήμου μας είναι, ως επί το πλείστον, αγρότες, γεωργοί και κτηνοτρόφοι, αλλά και πρόσωπα μεγάλης ηλικίας και συνταξιούχοι των πόλεων που επιστρέφουν στα χωριά μας, που αποτελούν επαγγελματικές και ηλικιακές κατηγορίες ιδιαίτερα ευεπίφορες σε κάθε είδους ασθένειες, κρυολογήματα, τραυματισμούς, ατυχήματα κλπ.

Ακόμη, έχουμε στον ορεινό και δύσβατο Δήμο μας και μεγάλο αριθμό κατοίκων μας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις.

Αλλά και οι χιλιάδες επισκέπτες - τουρίστες που συρρέουν τα Σαββατοκύριακα, τις γιορτές και τα καλοκαίρια στο γνωστό για τα αξιοθέατά του (αρχαία μνημεία, ιστορικά μοναστήρια, απαράμιλλο φυσικό και τουριστικό τοπίο κ.α.) Δήμο μας, έχουν ανάγκη από άμεση, γρήγορη και αποτελεσματική νοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη.

Ακόμη η λειτουργία στο Δήμο μας, δύο σημαντικών αναπτυξιακών έργων και πυλώνων, που δίνουν ζωή και οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη στον τόπο μας, του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων και του Σπηλαίου Λιμνών Καστριών πρέπει να υποστηρίζεται, οπωσδήποτε, από οργανωμένο νοσοκομείο και δεν αρκεί η στοιχειώδης παροχή υπηρεσιών από Κέντρο Υγείας.

Επίσης, η δραστηριότητα του Δημοτικού Γυμναστηρίου και Σταδίου των Καλαβρύτων όπου, αθλούνται οι νέοι μας και κάνουν προπονήσεις πολλές αθλητικές ομάδες και μεγάλες ομάδες Α’ Κατηγορίας, είναι μια δραστηριότητα που έχει ανάγκη την αυστηρά νοσοκομειακή φροντίδα και υποστήριξη.

Η ύπαρξη, ακόμη, των σχολικών συγκροτημάτων δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά Σχολεία) αλλά και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας, επιβάλλει την γρήγορη και αποτελεσματική νοσοκομειακή φροντίδα και νοσηλεία, στους μαθητές μας και στους συμμετέχοντες στα περιβαλλοντικά προγράμματα του Κέντρου.

Ο Δήμος μας και όλοι οι συμπολίτες και κάτοικοι μας, στηρίξαμε και στηρίζουμε, με κάθε τρόπο, το νοσοκομείο μας και επιδιώκουμε και αγωνιζόμαστε να το επεκτείνουμε και σ’ άλλες ιατρικές ειδικότητες και υπηρεσίες, να το αναβαθμίσουμε και να το ενισχύσουμε με τον απαραίτητο ιατρικό εξοπλισμό (μονάδα τεχνητού νεφρού, αξονικό τομογράφο κλπ.), μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή, έχουμε κινητοποιήσει και τους ομογενείς Καλαβρυτινούς, να ενισχύσουν και να στηρίξουν, με δωρεές και χορηγίες τους, την προμήθεια του όλως αναγκαίου, επιπλέον, ιατρικού εξοπλισμού, όπως είχαν πράξει και παλιότερα με τη κάλυψη της δαπάνης κατασκευής του και με τη δωρεά στο νοσοκομείο μας, ενός πλήρως εξοπλισμένου ασθενοφόρου.

Ενημερώνουμε κάθε αρμόδιο φορέα, ότι δεν θα αποδεχθούμε τη σχεδιαζόμενη υποβάθμιση του νοσοκομείου μας και θα αγωνισθούμε για την αναβάθμισή του με κάθε τρόπο.

Οι ειδικές συνθήκες και οι αυξημένες κοινωνικές και ιατρικές ανάγκες της περιοχής μας (ορεινή - δύσβατη περιοχή, μακρινές αποστάσεις από Πάτρα, Αίγιο ή Τρίπολη, μεγάλος αγροτικός πληθυσμός, γερασμένος πληθυσμός, συνταξιούχοι, μικρά παιδιά, μαθητές, πολλοί τουρίστες, δραστηριότητες ικανές να δημιουργήσουν ατυχήματα και περιστατικά για νοσηλεία σε νοσοκομείο, χαμηλό οικονομικό και βιοτικό επίπεδο κατοίκων μας κλπ.) επιβάλλουν τη διατήρηση, τη συνέχιση της λειτουργίας του νοσοκομείου μας και την αναβάθμιση του με την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στους συμπολίτες μας.

Μάλιστα και από καθαρά οικονομίστικη - λογιστική λογική (“λογική δημοσιονομικής προσαρμογής”) είναι οικονομικότερο για το κράτος να λειτουργεί το νοσοκομείο Καλαβρύτων, παρά, όλοι οι ασθενείς, κάτοικοι και επισκέπτες μας, να συνωστίζονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Πάτρας, του Αιγίου ή της Τρίπολης.

Ασφαλώς, συμμεριζόμαστε την οικονομική κατάσταση της χώρας και κατανοούμε να γίνουν παρεμβάσεις μείωσης του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του νοσοκομείου, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχθούμε να πάψει αυτό να προσφέρει υπηρεσίες αυστηρά νοσοκομειακές, υψηλής ποιότητας και επιπέδου νοσοκομείου στους κατοίκους και στους επισκέπτες μας, αλλά να προσφέρει, μόνο, στοιχειώδεις υπηρεσίες Κέντρου Υγείας.

4. Με βάση όλα τα παραπάνω και ιδίως την Πρόταση Λειτουργικών Αναδιατάξεων Μονάδων Υγείας του Ε.Σ.Υ., που είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας (όπως αυτή βελτιώθηκε και τροποποιήθηκε από την αρχική εκδοχή της), αλλά και το προηγούμενο υπ’ αριθμ. 161/2011 ψήφισμά μας:

4.1. Ζητούμε, να μην υποβιβασθεί το Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Καλαβρύτων, αλλά να συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες, νοσηλεία, φροντίδα και περίθαλψη νοσοκομείου στους κατοίκους μας.

4.2. Ζητούμε να συνεχιστεί και να διατηρηθεί ο Δημόσιος Χαρακτήρας του Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλαβρύτων με τη λειτουργία οπωσδήποτε τουλάχιστον δύο τομέων: α) του Παθολογικού και β) του Εργαστηριακού, καθώς και του προσωπικού τους και κάλυψη των ειδικών αναγκών της περιοχής με επικουρικούς γιατρούς (π.χ. ορθοπεδικό κ.α.).

4.3. Ζητούμε να μην καταργηθούν τα Κέντρα Υγείας Καλαβρύτων και Κλειτορίας.

4.4. Να γίνουν όλες οι διοικητικές και υπηρεσιακές παρεμβάσεις για τη μείωση του λειτουργικού και διοικητικού κόστους του Νοσοκομείου. Προς αυτή την κατεύθυνση, με αλλαγή, ασφαλώς, του θεσμικού πλαισίου, προτείνεται η κάλυψη της διοίκησης από το Δήμαρχο και αιρετούς του Δήμου Καλαβρύτων και σε κάθε περίπτωση η διατήρηση του Διοικητικού του Συμβουλίου του Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλαβρύτων.

4.5. Ζητούμε ν’ αναβαθμισθεί και να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών υγείας και νοσηλείας στο Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλαβρύτων με την εγκατάσταση Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, Αξονικού Τομογράφου και Μονάδας Αποκατάστασης.

4.6. Ζητούμε να επανέλθει το ασθενοφόρο στο Κέντρο Υγείας Κλειτορίας για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη σύνδεση και λειτουργία του Κέντρου Υγείας με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων και την καλύτερη εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής Κλειτορίας, Παΐων και Αροανίας.

4.7. Ζητούμε, το συντομότερο δυνατό, συνάντηση με τον Υπουργείο Υγείας για ενημέρωσή μας για το καθοριστικό και μείζον για το Δήμο μας και τους κατοίκους μας αυτό θέμα.

4.8. Να σταλεί το ψήφισμα αυτό στον Πρωθυπουργό, στους αρχηγούς των Κομμάτων, στον αρμόδιο Υπουργό, στους Βουλευτές του Νομού, στον Περιφερειάρχη και στο Διοικητή της Υ.Π.Ε. Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου & Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει τις απόψεις του Δήμου μας στη διαβούλευση του Υπουργείου Υγείας, για το θέμα, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η απόφαση (ψήφισμα) αυτή έλαβε αύξοντα αριθμό 219 / 2011.

Ο Πρόεδρος Ο Δήμαρχος Τα Μέλη

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 12 Δεκεμβρίου 2013 17:28
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ