Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

120 χρόνια Οδοντωτός Σιδηρόδρομος, για τα Καλάβρυτα.

od1Χθές, Σάββατο, 5 Νοεμβρίου, κινήσαμε την πρώτη ατμομηχανή με κάρβουνο, που, κατασκευάσθηκε το 1891 και κυκλοφόρησε στις νεοκατασκευασμένες ράγες του Οδοντωτού, στις 10 Μαρτίου 1896 και μέχρι το 1959, την ΔΚ-8001, το γνωστό, "Μουτζούρη", από τα Καλάβρυτα στη Στάση Κερπινής και πάλι, στα Καλάβρυτα.

Επισκευασμένη, από τον ΟΣΕ και με επιβάτες, εκτός από εμάς, τον πρέσβη της Ελβετίας, τη Διοίκηση του ΟΣΕ, με τον πρόεδρό του και Καλαβρυτινό, με καταγωγή από το Σιγούνι, Δικηγόρο Αθηνών Γιώργο Αποστολόπουλο, το Διευθύνοντα Σύμβουλό του Κώστα Πετράκη, τους βουλευτές του νομού μας, Κώστα Σπαρτινό και Ιάσονα Φωτήλα, την πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ.Σταυράκη, τους Αντιπεριφερειάρχες Δυτικής Ελλάδος, Δημήτρη Δριβίλα και Γιώργο Αγγελόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου, κ.Παπαγγελόπουλο, τον πρώην πρόεδρο του ΟΣΕ κ.Θεοφανόπουλο, το Δήμαρχο Αιγίου Θανάση Παναγόπουλο, τον πρώην νομάρχη και δημοτικό σύμβουλο Δημήτρη Κατσικόπουλο, την πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ, το βοηθό δημάρχου Νίκο Μαγκαφά, τους προέδρους των συλλόγων φίλων του Οδοντωτού και του Σιδηροδρόμου, δημοσιογράφους και εργαζομένους των τραίνων.

Στο Σταθμό των Καλαβρύτων, μας υποδέχθηκε η Φιλαρμονική Νέων του Δήμου μας, με χαρούμενες και γιορταστικές νότες, που εντυπωσίασαν τους επισήμους και τους πολλούς επισκέπτες, που είχαν συγκεντρωθεί στο Σταθμό. Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Γυμνασίου-Λυκείου Καλαβρύτων, έγιναν οι ομιλίες και οι χαιρετισμοί καθώς και παρουσίαση των επετειακών γραμματοσήμων, που κυκλοφόρησαν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για τα 120 χρόνια του Οδοντωτού, από την πρόεδρο των ΕΛΤΑ κ. Σταυράκη και παρουσίαση του λευκώματος του συγγραφέα-φίλου του Οδοντωτού, Γιώργου Νάθενα, "Ο Οδοντωτός, Διακοφτό-Καλάβρυτα-120 Χρόνια, Ιστορία-Παρουσίαση-Περιήγηση", από τον Πρόεδρο του Δημοτικού μας Μουσείου, Χρίστο Φωτεινόπουλο.
Με τη Διοίκηση του ΟΣΕ, συζητήσαμε, μεταξύ άλλων και τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε το συντομότερο δυνατό, δρομολόγια με την, ως άνω, παλιά, αλλά ανακαινισμένη, ατμομηχανή, το "Μουτζούρη", από Καλάβρυτα-Ζαχλωρού-Καλάβρυτα, για περιηγητικές και τουριστικές διαδρομές.
Εκφράσαμε τη βούληση να λύσουμε τα προβλήματα και να δημιουργήσουμε τις προυποθέσεις, ώστε, το συντομότερο, να δούμε το "τραινάκι", το "Μουντζούρη" και πάλι να κυκλοφορεί, να τέρπει τους επιβάτες και τους φίλους του και να μας μεταφέρει σε μια άλλη, νοσταλγική εποχή.
Ακολουθεί, απάνθισμα-λεύκωμα, βίντεο και φωτογραφιών, από τις παραπάνω επετειακές εκδηλώσεις για τα 120 Χρόνια του Οδοντωτού μας.

επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ