Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Λίμνη Λάδωνα

1Από τις πηγές του Λάδωνα που το νερό αναβλύζει άφθονο και καθαρό το ποτάμι μας αρχίζει το ταξίδι του σε ένα δρόμο μακρύ και παραγωγικό που δίνει ζωή στο πλούσιο οικοσύστημα του Λάδωνα και στο ευρύτερο φυσικό και ζωικό βασίλειο της περιοχής.

Φθάνει στα όρια του Δήμου μας, εκεί στις εγκαταστάσεις κανόε-καγιάκ και ράφτινγκ που απέχουν πέντε χιλιόμετρα από την ιστορική κωμόπολη της Δάφνης -έδρα του Δήμου Παΐων- και κεφαλοχώρι της περιοχής.

Εδώ τα νερά του Λάδωνα, μας δίνουν την δυνατότητα για αθλητικές δραστηριότητες. 

kayakΓίνεται Αθλητικός Τουρισμός, μια δράση βιώσιμης ανάπτυξης για την οικονομία του τόπου μας.

Κατά μήκος της διαδρομής του στις όχθες του συναντά τον εύφορο κάμπο του Λάδωνα και μέσα από μικρά φυσικά αρδευτικά φράγματα στο ποτάμι και τσιμεντένιους υδραύλακες αρδεύει όλο τον κάμπο που δίνει πλούσια παραγωγή σε κηπευτικά- αραβόσιτο, όσπρια, φρούτα κ.λ.π. Εδώ βλέπουμε το νερό σε συνδυασμό με το καλό χώμα της περιοχής να μετατρέπεται σε χρήσιμα και απαραίτητα προϊόντα διατροφής.

kioskiaΠαράλληλα το ποτάμι μας με τα άφθονα και γάργαρα νερά του ομορφαίνει το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας δημιουργώντας ένα απέραντο δάσος από πλατάνια και άλλα υδρόβια δέντρα και φυτά όπου στις φυλλωσιές τους φωλιάζουν αρκετά σπάνια πουλιά και ζώα.

Στις ξύλινες εξέδρες που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Παϊων, επάνω κυριολεκτικά στη ροή του ποταμού και στα παγκάκια τους οι επισκέπτες μας και φίλοι του Λάδωνα ξεκουράζονται στη δροσιά του, ηρεμούν και γαληνεύουν ψυχικά. Δίκαια ο Παυσανίας από την αρχαία εποχή στα ΑΧΑΪΚΑ του χαρακτηρίζει τον Λάδωνα ως το πρώτο και καλύτερο ποταμό που δεν συγκρίνεται με κανέναν άλλον ελληνικόν ή ξένον. Για την ακρίβεια γράφει: «Κάλλος μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος, ούτε βαρβαρικόν εστί, ούτε Έλληνος».

Αφού διατρέξει ο Λάδωνας μια απόσταση 15 χλμ τροφοδοτώντας το σπάνιο υδροβιότοπο, αφήνοντας ολόγυρα του τις κορυφές των βουνών μας, άλλες γυμνές και άλλες καταπράσινες, φθάνει στην τεχνητή λίμνη του Λάδωνα.

Σε όλη τη διαδρομή του ποταμού, παράλληλα στην ροή του υπάρχει ένα πολύ καλό τουριστικό οδικό δίκτυο ασφαλτοστρωμένο που δίνει την δυνατότητα για άμεση προσπέλαση στο Πλατανοδάσος και στις φυσικές ομορφιές του Λάδωνα.

Με την λίμνη έχουμε ένα σπάνιο φαινόμενο της φύσης. Μια μεγάλη λίμνη μέσα σε κακοτράχαλο και απόκρημνο ορεινό όγκο. Οι πράσινες πλαγιές και κορυφές των βουνών καθρεπτίζονται στην μικρή μας «θάλασσα», την τεχνητή λίμνη και δημιουργούν ένα μαγευτικό και ανεπανάληπτο φυσικό τοπίο, που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.

Η τεχνητή λίμνη του Λάδωνα δημιουργείται από το τεχνητό φράγμα μέσα σε μια άγρια χαράδρα των βουνών. Στο τεχνητό φράγμα του Λάδωνα στη θέση Πήδημα ο επισκέπτης θαυμάζει την δύναμη της ανθρώπινης παρέμβασης στην φύση πριν από 55 χρόνια.

Η λίμνη έχει μήκος δεκατεσσάρων (14) χιλιομέτρων περίπου και μέσο πλάτος 350 μέτρα. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να κάνει βαρκάδα να ψαρέψει στις όχθες της, να ηρεμεί και να αυτοσυγκεντρώνεται ακούγοντας το κελάηδισμα των κάθε λογής πουλιών και τα κουδουνίσματα των γιδοπροβάτων που βόσκουν αμέριμνα στις γύρω πλαγιές των βουνών.

Η λίμνη λειτουργεί ως ταμιευτήρας του νερού. Το νερό της λίμνης μέσα από μια σήραγγα σε σχήμα αυγού μεγάλης διατομής και μήκους 9,00 χιλιομέτρων που διατρυπά το απέναντι βουνό καταλήγει στην περιοχή «Σπάθαρι». Εκεί πέφτοντας από μεγάλο ύψος δίνει κίνηση στους στροβίλους του Υδροηλεκτρικού εργοστασίου που παράγει το Ηλεκτρικό ρεύμα για να φωτίσει τα σπίτια μας να λειτουργήσουν οικιακές συσκευές, βιοτεχνίες και βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων.

1entefktirio exedres pista

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 20:10
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φυσικά Μνημεία Τα Ύδατα της Στυγός »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ