Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Φυσικά Μνημεία

Ένα αγέρωχο βουνό, τρία ποτάμια που στο διάβα τους γίνονται ένα, δεκάδες ρέματα και πηγές κατάφυτα δάση από έλατα στις πλαγιές του βουνού κι από πλατάνια στις κοίτες των ποταμών, συνθέτουν ένα απίστευτης ομορφιάς τοπίο, που θα ζήλευε κι ο καλύτερος ζωγράφος.

ΟΡΟΣ ΕΡΥΜΑΝΘΟΣ

Το όρος Ερύμανθος, που ονομάζεται και Ωλωνός, ορθώνεται στην Βόρεια-Βορειοδυτική πλευρά του Δήμου. Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου, με υψόμετρο τα 2.224 μ. Έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, πεύκα και πρίνους. Ανήκει στη γεωλογική ζώνη Ωλενού - Πίνδου και στις προστατευόμενες περιοχές «Natura 2000». Στην αρχαιότητα θεωρούνταν τόπος διαμονής της Αρτέμιδος και του Πάνα. Κατά τη μυθολογία, εδώ ζούσε και ο επικίνδυνος κάπρος που εξολόθρευσε ο Ηρακλής. Πιο σίγουρο απ’ όλα πάντως είναι ότι το βουνό αυτό, αποτέλεσε το καταφύγιο των κατατρεγμένων και το ορμητήριο των επαναστατημένων τόσο επί Τουρκοκρατίας όσο και επί Γερμανό - ιταλικής κατοχής.

Το ίδιο πλούσια με την ιστορία του είναι και η ζωή και τα νερά του. Στο βουνό αυτό θα θαυμάσουμε την ομορφιά που δίνουν οι σχιστόλιθοι οι οποίοι έχουν ένα έντονο κόκκινο ή πράσινο χρώμα.

Η σπουδαιότητα του Ερύμανθου έγκειται στην παρουσία πολλών ενδημικών φυτών.

Εδώ συναντάμε τον αμανίτη το μυγοκτόνο, που δεν είναι άλλος από το μανιτάρι με το κόκκινο καπέλο και τις άσπρες βούλες το οποίο κατατάσσεται στα δηλητηριώδη καθώς προκαλεί γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά και μια κατάσταση μέθης και έκστασης αφού διαθέτει παραισθησιογόνες ουσίες.

Εδώ έχει επιλέξει να πετάει και η σπάνια πεταλούδα Parnassio ΑροΙΙο. Από θηλαστικά, θα συναντήσουμε κυρίως ασβούς, αλεπούδες, λαγούς, λιγοστά αγριογούρουνα και από πουλιά κυρίως σταχτοπετρόκληδες, πέρδικες, κούκους, αηδόνια, φάσες, τσίχλες και καρβουνιάρηδες καθώς και χιονοψάλτες, χρυσαετούς (στις ορθοπλαγιές των φαραγγιών) αλλά και τα κορακοειδή της αλπικής ζώνης, καλιακούδα (purrhocoraxgraculus) που είναι κατάμαυρα με χαρακτηριστικό κίτρινο ράμφος.

ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ

Ο Ερύμανθος ποταμός ξεκινά από τη νότια πλευρά του ορεινού όγκου του Ερύμανθου, διέρχεται από τα Τριπόταμα και κατευθυνόμενος νότια συμβάλει στον Αλφειό ποταμό του Νομού Ηλείας, ανατολικά του Πύργου. Αποτελεί ίο φυσικό όριο μεταξύ των περιφερειών «Πελοποννήσου» και «Δυτικής Ελλάδας». Αποτελείται από δύο κύριους κλάδους που είναι ο κλάδος του Ερύμανθου και ο κλάδος του Αροάνιου ποταμού, αλλά και πλήθος ρεμάτων. 0 κλάδος του Ερύμανθρυ πηγάζει από τις κορυφές Αστράς, Κόλις, Πυργάκο, Ψηλή Τούρλα, Κρεκάκι, Μαχαίρας και Άγιος Κωνσταντίνος. Τα σημαντικότερα ρέματα που συμβάλλουν στον δυτικό αυτό κλάδο του Ερύμανθου είναι το Νουσαΐτικο ρέμα που διέρχεται από τον οικισμό του Αστρά, το Στένωμα ρέμα που διέρχεται από τον οικισμό της Πλατανίτσας και το Βρούσκο ρέμα που διέρχεται λίγο πριν συμβάλλει ρε τον Ερύμανθο, από τον οικισμό της Πλάκας.

Ο ποταμός, στο Τριπόταμα, έχει διαμορφωθεί για αγώνες καγιάκ. Η διαδρομή φθάνει μέχρι την Αρχαία Ολυμπία. Ο βαθμός δυσκολίας της διαδρομής είναι με βάση τα διεθνή πρότυπα του σπορ «V» και ο βαθμός φυσικής ομορφιάς «III». Ο κλάδος του Αροάνιου ποταμού πηγάζει από τις κορυφές Αγ. Κωνσταντίνος, Καπρίβαινα, Μαχαιράς, Καλλιφώνι, Αγ. Αναστασία, Αρκούδι, Γιόκλημα, Πυργάκι, Ζέμπη και Τάρταρης. Σημαντικότερη πηγή τροφοδότησης είναι εκείνη της Μεγάλης Βρύσης των Καμενιάνων. Τα σημαντικότερα ρέματα που συμβάλλουν στον Αροάνιο είναι το Λειβαρτζινό και το Λεχουρίτικο.

Ο Σειραίος ποταμός πηγάζει από την ευρύτερη περιοχή των Σειρών και συμβάλλει με τον Ερύμανθο, στα Τριπόταμα. Στις όχθες και των τριών ποταμών, ορθώνονται πανύψηλα πλατάνια, δημιουργώντας ένα εκπληκτικής ομορφιάς σκηνικό, ειδικώς τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μάνες.

Στον Ερύμανθο ποταμό, ζουν πέστροφες, που μάλιστα θεωρούνται το καλύτερο είδος πέστροφας που απαντάται στα ευρωπαϊκά ποτάμια.

Ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πέτρινα γεφύρια που ενώνουν τις όχθες των ποταμών σε πολλά σημεία της διαδρομής τους.

ΟΙ ΠΗΓΕΣ

Δεκάδες είναι οι πηγές που με τα νερά τους τροφοδοτούν το ποτάμια και τα ρέματα της Δημοτικής Ενότητας. Ως σημαντικότερες θεωρούνται οι πηγές: Αγράμπελη ή Μίσκλοβο. Ζωοδόχος Πηγή, Μεγάλη Βρύση, Κρύα Βρύση, Κατριβά, Πλάκα, Βασιλική, Κεφαλόβρυσο, Κουρνιάκου, Κοσάβριος, και η πηγή Πλατάνια Παυσανία.

ΕΛΑΤΟΔΑΣΗ

Οι ελατόφυτες πλάγιες του Λεχουρίου και των Αγραμπέλων, είναι από τα πιο ενδιαφέροντα φυσικά μνημεία της περιοχής. Το ελατόδασος του Λεχουρίου εκτείνεται έως τη Βλασία, δημιουργώντας ένα Αλπικό τοπίο, μοναδικής ομορφιάς. Η πρόσβαση προς στα δύο ελατοδάση είναι εύκολη και σε συνδυασμό με τα μονοπάτια καλής βατότητας που υπάρχουν, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες για απολαυστικούς περιπάτους.

ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΗ

Στην Πλατανίτσα, στα Αγράμπελα, στην Πλάκα και στα Τριπόταμα κατά μήκος του Ερύμανθου ποταμού, στο δρόμο προς Λειβάρτζι, κατά μήκος του Λειβαρτζινού ρέματος, στο δρόμο προς τους Καμενιάνους, στις όχθες του Αροάνιου και του Σειραίου, κυριαρχούν τα πλατανοδάση. Πανύψηλα σκιερά πλατάνια, που βρέχονται από τα πεντακάθαρα νερά των ποταμών και των ρεμάτων. Η εύκολη πρόσβαση προς τα μέρη αυτά, καθώς βρίσκονται δίπλα σε κεντρικούς δρόμους, τα έχουν αναδείξει σε ιδανικούς χώρους για περίπατο και αναψυχή.

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΥΣΑΝΙΑ

Ο Πλάτανος του Παυσανία (ή αλλιώς Πλατάνι του Στόγγου ή του Αϊ Γιάννη), βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από το χωριό Τριπόταμα. Είναι φυτρωμένο σε υψόμετρο 650 μέτρα από τη θάλασσα και το ύψος του ξεπερνά τα 40 μέτρα ενώ η περίμετρός του τα 8 μέτρα. Για την ηλικία του δεν υπάρχουν τεκμηριωμένες πληροφορίες, ωστόσο η παράδοση αναφέρει ότι ξεπερνά τα 1.800 έτη! Οι ντόπιοι το θεωρούν ιερό, το σέβονται, το προστατεύουν και υποστηρίζουν, σύμφωνα με την παράδοση, ότι τον φύτεψε ο Παυσανίας όταν πέρασε από εκεί το 175 μ.Χ. Διότι, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, λόγω του μεγέθους του εντυπωσίασε τον Παυσανία, ο οποίος το σημείωσε ως μνημείο στο βιβλίο του "Τα Αρκαδικά". Ο Πλάτανος του Παυσανία είναι ένα θαυμαστό μνημείο της φύσης, διατηρητέο σήμερα, που προσφέρει στον ταξιδιώτη την τεράστια σκιά του, τη μεγαλοσύνη του και τη μακάρια γαλήνη του!

ΚΑΣΤΑΝΟΔΑΣΟΣ

Σημαντικό καστανόδασος με αιωνόβιες καστανιές είναι εκείνο της Τοπικής Κοινότητας Αγριδίου, που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση και αποτελεί σημείο αναφοράς και ομορφιάς για το χωριό.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2013 20:40
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Φαράγγι Βουραϊκού Ποταμού Λίμνη Λάδωνα »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ