Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας

Στις απόμακρες από αστικά κέντρα, άγριες και δασωμένες χαραδρώδεις απολήξεις του ορεινού όγκου του Ερυμάνθου, και ιδιαίτερα στο νοτιοανατολικό του τμήμα, βρίσκονται διάσπαρτα τα δώδεκα πανέμορφα χωριά (Δημοτικά Διαμερίσματα) και έξι μικροί οικισμοί του Δήμου Αροανίας.

Πρόκειται για μια ανθρωπογεωγραφική ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία, συνήθειες, ήθη και έθιμα, αλλά και κοινό παρελθόν, που χάνεται στο βάθος του χρόνου, όταν ήκμασε εδώ η αρχαία Πόλη - Κράτος της Ψωφίδας. Στα Κατοπινά χρόνια, συνεχίζουν την π9ορεία τους μ’ ένα αδιάκοπο αγώνα για την ανάπτυξη και την ακμή τους, κόντρα στις δυσκολίες που επεφύλαξε η ιστορία για την άγονη, μα πανέμορφη ετούτη ελληνική γωνιά. Κατά τον ιερό απελευθερωτικό αγώνα του 1821, πρωτοστάτησαν μαζί με τ’ άλλα χωριά της τ. Επαρχίας Καλαβρύτων για τη λευτεριά του σκλαβωμένου γένους μας, ενάντια στην σκληροτράχηλη και δυσβάστακτη τουρκική κυριαρχία. Κύριο ορμητήριο τους ήταν Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ.

Σήμερα, κόντρα στη φθορά που επιφέρει ο πανδαμάτωρ χρόνος, η εγκατάλειψη και η αστυφιλία, προσπαθούν να συγκρατήσουν τους λιγοστούς κατοίκους. Παράλληλα επίσης αγωνίζονται για τον εξωραϊσμό τους, την κάθε είδους πρόοδο και προ πάντων τη διαφύλαξη της παραδόσεως και της κληρονομιάς τους.

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Στην ενδοχώρα του Νομού Αχαΐας, σε μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα, που απλώνεται στο πλούσιο ανάγλυφο της Νοτιοανατολικής πλευράς του μυθικού όρους Ερύμανθος, βρίσκεται ο Δήμος Αροανίας.

Πολλά στοιχεία, για τη μακρόχρονη πορεία αυτού του τόπου, διασώζονται από τους αρχαίους ιστορικούς Πολύβιο και Παυσανία, καθώς και από μεταγενέστερους περιηγητές (Πουκεβίλ κ.λπ.) ή και από σύγχρονους μας συγγραφείς και ιστορικούς (Παπανδρέου Γεώργιο, πρωθιερέα Νικόλα Παπαδόπουλο κ.α.).

Η ονομασία του Δήμου προέρχεται από το άλλοτε ακμάζον γραφικό κεφαλοχώρι της περιοχής μας, την Αροανία ή Σοπωτό, έδρα του τ. Δήμου Αροανίας πριν το έτος 1912.

Ο Δήμος Αροανίας αποτελείται σήμερα από τα εξής Δ. Διαμερίσματα: Αροανία (Σοπωτό), Αγρίδιον, Αλέσταινα, Καμενιάνοι, Ανάσταση, Δεσινό, Λειβάρτζι, Λεχούρι, Ψωφίδα (Τριπόταμα), Σειρές (Βερσίτσι), Πλάκα (Μορόχοβα), Αγράμπελα. Ακόμη από τους οικισμούς Δροβολοβού (Δ.Δ. Καμενιάνων), Κερασιάς (Δ.Δ. Λεχουρίου), Λειβαρτζινού (Δ.Δ. Λειβαρτζίου), Άνω Τριπόταμα (Δ.Δ. Ψωφίδας) Άγιοι Θεόδωροι ή Λόπεσι (Δ.Δ. Σειρών), Πλατανίτσα (Δ.Δ. Αγραμπέλων), καθώς και τις ιστορικές Μονές Αγίων Θεοδώρων, Αγίας Τριάδος Λειβαρτζίου και τη Μονή Πορετσού.

Απογραφές Πληθυσμού 1879 - 2011 κατά τοπική κοινότητα και οικισμό Δημοτικής Ενότητας Αροανίας

aroania

Για καλύτερη ανάλυση κατεβάστε το pdf αρχείο.

 

Παρουσίαση Πόλης - Περιοχής Αροανίας

Οι κατάφυτες εκτάσεις στις οποίες κυριαρχούν τα πανέμορφα ελατοδάση και πλατανοδάση, τα άφθονα νερά των ποταμών Ερύμανθου, Αροάνιου και Σειραίου, τα παραδοσιακά κτίσματα, η πλούσια ιστορία, τα θαυμάσια αξιοθέατα, αλλά και η ίδια η θέση της Δημοτικής Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων, που την τοποθετεί, ως φυσικό σύνορο, στα όρια τριών νομών (Αχαΐας, Αρκαδίας, Ηλείας), συναγωνίζονται μεταξύ τους σε σπουδαιότητα, για να καταλήξουν σε έναν τόπο που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείς.

Η έκταση της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας υπολογίζεται περίπου σε 173.804 στρέμματα και ο πληθυσμός της σε 2.556 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001.

Πολλά στοιχεία, για τη μακρόχρονη πορεία αυτού του τόπου, διασώζονται από τους αρχαίους ιστορικούς Πολύβιο και Παυσανία, καθώς και από μεταγενέστερους περιηγητές (Πουκεβίλ κ.ά.) ή και από σύγχρονούς μας συγγραφείς και ιστορικούς (Γεώργιο Παπανδρέου, πρωθιερέα Νικόλαο Παπαδόπουλο κ.ά.).

Η Δ.Ε. Αροανίας είναι ορεινή και η οικονομία της στηρίζεται κυρίως στην κτηνοτροφία και λιγότερο στη γεωργία. Αποτελείται από μια ανθρωπογεωγραφική ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά στοιχεία όπως συνήθειες, ήθη και έθιμα, αλλά και κοινό παρελθόν που χάνεται στο βάθος του χρόνου όταν ήκμασε εδώ η αρχαία πόλη-κράτος της Ψωφίδος.

Η ονομασία του Δημοτικής Ενότητας προέρχεται από την Τοπική Κοινότητα Αροανίας (ή Σοποτό), που ήταν έδρα του Δήμου Αροανίας πριν από το 1912.

Απέχει 210 χλμ. από την Αθήνα μέσω Τρίπολης και της Εθνικής Οδού «111», 90 χλμ. από την Πάτρα, 50 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 60 χλμ. οπό την Αρχαία Ολυμπία.

Έδρα της Δημοτικής Κοινότητας είναι η Ψωφίδα (Τριπόταμα).

 

Γιατί να έλθετε στη Δ.Ε Αροανίας

Γιατί, σ 'αυτή τη γωνιά της Αχαϊκής γης, «η ιστορία και η παράδοση συναντούν τη μαγεία της φύσης». Γιατί, θα βρεθείτε σε έναν φυσικό παράδεισο που τον συνθέτουν πανέμορφα ελατοδάση, μοναδικά πλατανοδάση και ποτάμια με πεντακάθαρα νερά και κατάφυτες όχθες που σας υπόσχονται αξέχαστους περιπάτους στη φύση. Γιατί, για τους πιο τολμηρούς οι προκλήσεις δεν τελειώνουν ποτέ.

Ξεδιπλώνονται σε κάθε βήμα στα περιπατητικά μονοπάτια του Ερύμανθου όρους και διασχίζουν με κανό την κοίτη του ομώνυμου ποταμού, που λατρεύουν πολλοί Ευρωπαίοι καγιάκερς. Γιατί, η πλούσια ιστορία αυτού του τόπου, αποτυπώνεται σε δεκάδες ιστορικά και αρχαιολογικά μνημεία, που προσκαλούν κάθε επισκέπτη για να του μαρτυρήσουν ένδοξες στιγμές μιας μακραίωνης διαδρομής. Γιατί, στις μονές, τις εκκλησιές και τα ξωκλήσια που θα συναντήσετε σε κάθε βήμα σας, θα νοιώσετε την ιστορία να σας ακουμπά και την κατάνυξη να σας κυριεύει. Γιατί, όπου κι αν βαδίσετε, είτε διασχίζοντας τα γεφύρια των ποταμών, είτε περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια στα γραφικά χωριά, θα θαυμάσετε την τέχνη μιας παλιάς αρχιτεκτονικής, που σμίλεψε την πέτρα σ’ έναν όμορφα σμιλεμένο τόπο από τον Δημιουργό. Γιατί, με ορμητήριο την περιοχή μας μπορείτε να επισκεφθείτε σημαντικούς κοντινούς προορισμούς σε όμορους Δήμους. Γιατί, όπου κι αν βρεθείτε, οι φιλόξενοι κάτοικοι αυτού του τόπου θα σας συμπεριφερθούν και θα σας εξυπηρετήσουν με αγάπη και ζεστασιά.

Για όλους αυτούς τους λόγους και για δεκάδες ακόμα που μόνοι σας θα ανακαλύψετε, μια επίσκεψη στη Δημοτική Ενότητα Αροανιας, πραγματικό, αξίζει.

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ