Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Η Ιστορία της Γουμένισσας

Σχετικά με το ιστορικό του χωριού δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Κάτω Γουμένιτσα σε διάκριση από το γειτονικό χωριό Άνω Γουμένιτσα, το σημερινό Δροσάτο. Κατά την παράδοση και τα δύο χωριά θεωρείται ότι είχαν λάβει τις ονομασίες αυτές από κάποιο μοναστήρι καλογραιών που προϋπήρχε κοντά στα χωριά αυτά πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια στο οποίο υπήρχε Ηγουμένη ή Ηγουμένισσα και εκ παραφθοράς της λέξης αυτής προήλθε η λέξη Γουμένιτσα η οποία και δόθηκε στα δύο γειτονικά χωριά. Κατ΄ άλλη εκδοχή, το όνομα προέρχεται από σλαβόφωνη λέξη που σημαίνει «αλώνια». Τέτοιες τοποθεσίες υπήρχαν όντως και στα δύο χωριά και στη Γουμένισσα διατηρείται ακόμη το όνομα της τοποθεσίας «αλώνια» στην είσοδο του χωριού, όπου οι πρόγονοί μας «αλώνιζαν» με τα ζώα τα σιτάρια τους.
Κατά το έτος 1955 με κυβερνητική απόφαση άλλαξαν τα ονόματα και των δύο κοινοτήτων επειδή θεωρήθηκε πως είχαν σλαβόφωνη προέλευση. Έτσι η Άνω Γουμένιτσα ονομάστηκε Δροσάτο και η Κάτω Γουμένιτσα Βρυσάριο, επειδή υδρεύεται από μικρή πηγή η οποία καλείται «Βρυσάρι» και βρίσκεται σε απόσταση 2 περίπου χλμ. βορειοδυτικά του χωριού. Η ονομασία όμως αυτή «Βρυσάρι» δεν έγινε αποδεκτή από τους κατοίκους του χωριού, ούτε από τους ξενιτεμένους στα αστικά κέντρα ή στο εξωτερικό κι έτσι κατά το 1985 η Νομαρχία Αχαΐας δέχθηκε να επανέλθει η παλαιά ονομασία «Γουμένισσα» και μόνο για τη μια κοινότητα του Βρυσαρίου (πρ. Κάτω Γουμένισσα).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η περιοχή κατοικείτο από αρχαιοτάτων χρόνων. Στη θέση «αλώνια» έχουν ανευρεθεί αρχαίοι τάφοι με πήλινα και διάφορα άλλα αντικείμενα που προδίδουν αρχαίο πολιτισμό. Κατά τους αρχαιολόγους οι τάφοι είναι της προμηκυναϊκής εποχής. Στα παλαιά χρόνια το χωριό ήκμαζε και εθεωρείτο «κεφαλοχώρι» δοθέντος ότι διαθέτει μεγαλύτερη και καλύτερη γεωργική έκταση, σε σχέση με τις άλλες γειτονικές κοινότητες. Σημειώνουμε εδώ ότι οι περισσότεροι κάτοικοι στις αρχές του 1900 μέχρι το 1960 είχαν αποκτήσει και κτήματα στην πεδινή Αχαΐα με ελιές και σταφίδες, κυρίως στα Ροίτικα Πατρών όπου υπάρχει και σήμερα ο συνοικισμός «Γουμένισσα».
Από τα μέσα του περασμένου αιώνα, το ρεύμα της μεταναστεύσεως και το νέο περιβάλλον τον κοινωνικό-οικονομικών συνθηκών που επεκράτησαν γενικά στα ορεινά χωριά, επέδρασαν δραστικά και στο χωριό μας με αποτέλεσμα την προοδευτική μείωση του πληθυσμού και την «ερήμωση» του.

ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Ο πληθυσμός του χωριού στα 1835 (Α΄ Εθνοσυνέλευση) αριθμούνταν σε 523 κατοίκους με επιπλέον 48 κατοίκους στον συνοικισμό Κούβελος. Τότε η Κάτω Γουμένιτσα ήταν πρωτεύουσα του τέως δήμου Λαπαθών.
Στο 1961 η κοινότητα κατοικούνταν από 95 οικογένειες με 351 άτομα. Η μείωση του πληθυσμού ήταν αποτέλεσμα της φυγής πολλών κατοίκων προς τα πεδινά χωριά της Πάτρας και του Αιγίου και προς το εξωτερικό, Αμερική, Αυστραλία, Γερμανία κλπ.
Σήμερα ο πραγματικός μόνιμος πληθυσμός είναι πολύ μικρός, περίπου 150 άτομα με χαρακτηριστικά την περίσσια γερόντων και την έλλειψη νέων.
Αναφέρουμε χαρακτηριστικά ότι πριν 50 χρόνια, εκτός των γεωργών και κτηνοτρόφων του χωριού, υπήρχαν και αρκετοί κάτοικοι που ασχολούνταν με εξωγεωργικά επαγγέλματα όπως: κτίστες 9, ξυλουργοί 6, σαγματοποιοί 2, καφεπαντοπώλες 3, κρεοπώλες 2, υποδηματοποιοί 1, κουρείς 2, μοδίστρες 3, αγροφύλακες 1 και μυλωνάς 1.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένας στο χωριό που να ασχολείται με τα επαγγέλματα αυτά. Βεβαίως και δεν υπάρχει δάσκαλος και μόνιμος παπάς και το δημοτικό σχολείο είναι κλειστό. Η μείωση του πληθυσμού του χωριού είναι συνεχής αλλά το χωριό δεν έσβησε.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 12:11
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τ.Δ. Γουμένισσας Επικοινωνία »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ