Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Ιστορία

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ: Η περιοχή κατοικείτο από τους προϊστορικούς χρόνους. Σύμφωνα με αρχαιολογικά στοιχεία που βρέθηκαν στην περιοχή γύρω από τον Πριόλιθο (Αδαμαντινού Σαμψών, εφόρου αρχαιοτήτων, «Προϊστορικοί οικισμοί στην περιοχή Καλαβρύτων») , από μαρτυρίες των κατοίκων, το χωριό δεν ήταν χτισμένο στη σημερινή του θέση αλλά σε διάφορες άλλες τοποθεσίες όπου έχουν βρεθεί στοιχεία οικισμών (Κόκορη – Πύργος) καθώς και Νεκροταφείων (Κλίκιζα) ή σποραδικών τάφων, που μαρτυρούν ότι ο οικισμός μεταφερόταν συνεχώς από διαφορετικές αιτίες (θεομηνίες, καταστροφές, εισβολές κατακτητών, Ενετών, Τούρκων, Σλάβων, κ.τ.λ.). Στους μεταγενέστερους χρόνους οι διάφοροι εισβολείς επηρέασαν τους κατοίκους αφήνοντας στο πέρασμα τους ονομασίες και τοπονύμια δικής τους γλώσσας. Έτσι έχουμε την ονομασία ΣΙΡΜΠΑΝ, η οποία αποδίδεται σε Σλάβους, ΣΙΡ-ΜΠΑΝ(= επί Ύψωμα), κατά τ’ άλλους στους Τούρκους, ΣΙΡ-ΜΠΑΝ (=Φύλακες των Κάστρων). Πολλές τοποθεσίες ονομάζονται: Κάστρο, Παλαιόκαστρο, Καστράκι, Πυργάκι, Πύργος κ.τ.λ.

ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ: Οι Ενετοί άφησαν και αυτοί τη σφραγίδα τους στο πέρασμα τους από τη περιοχή . Έτσι έχουμε ένα οχυρό στη θέση «Παπαδά τη Σκάλα», που κατασκευάστηκε από τους Ενετούς τον 12ο ή 13ο αιώνα . Ερείπια του φρουρίου υπάρχουν και σήμερα στη περιοχή αυτή. Από τους Ενέτους έχουμε και απογραφή του πληθυσμού του Σιρμπανίου κατά το 1689 για να εισπράττουν το κεφαλικό φόρο, όπως αναφέρεται στο Ιστορικό Αρχείο της Εμπορικής Τράπεζας. Σύμφωνα με την απογραφή αυτή το Σιρμπάνι είχε 19 φαμίλιες, 122 κατοίκους, 66 άντρες και 56 γυναίκες.

ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ: Κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας οι κάτοικοι του Πριόλιθου συμμετείχαν ενεργά στον Ιερό Αγώνα. Από τη παράδοση μαθαίνουμε πως κοντά στην πηγή του Αη – Νικόλα έγινε σκληρή μάχη μεταξύ των αγωνιστών του Πριολίθου και των Τούρκων που πήγαιναν από τα Καλάβρυτα στο Λειβάρτζι. Οι Τούρκοι έπαθαν πανωλεθρία, γύρισαν πίσω και κατέστρεψαν την εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου εκεί κοντά. Πολέμησαν τον κατακτητή λαμβάνοντας μέρος σε μάχες όπου διακρίθηκαν σύμφωνα με το αρχείο αγωνιστών του 1821 της Εθνικής Βιβλιοθήκης. Αλλά και στους άλλους αγώνες του Έθνους για την ανεξαρτησία οι κάτοικοι του Πριολίθου έδωσαν τον δικό τους φόρο αίματος, συμμετέχοντας στις μάχες. Αξίζει να αναφερθεί κανείς στα θύματα των πολέμων αυτών:
1919-1913 :Στη μάχη στα Λεχαινά σκοτώθηκε ο Γεώργιος Θ. Κυριακόπουλος.
1916: Στο Γαλλογερμανικό μέτωπο στο Βερτέν σκοτώθηκαν: Θεόδωρος Δ. Καϊάφας και ο Νίκος Κοντογιώργης
1919-1922: Σκοτώθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες του πολέμου οι: Καχριμάνης Χρήστος, Κωστόπουλος, Βασίλης Χρυσανθακόπουλος, Παναγιώτης Θ. Κωστόπουλος.
1940-1941: Αλβανικό μέτωπο: Σκοτώθηκαν ο Χρήστος Ι. Αναγνωστόπουλος και ο Αγγελής Χρυσανθακόπουλος.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ - ΕΜΦΥΛΙΟΣ
Στη Γερμανική κατοχή στον Πριόλιθο δημιουργείται οργάνωση του ΕΑΜ και εφεδρικό ΕΛΑΣ Πριολίθου. Οι οργανώσεις αυτές σαμποτάριζαν το δρόμο και τις γέφυρες στήνοντας οδοφράγματα και προκαλώντας δολιοφθορές. Το Σεπτέμβριο του 1943 οι ομάδες αντίστασης στήνουν ενέδρα σε γερμανική φάλαγγα που έρχεται από Τρίπολη προς Καλάβρυτα. Λίγα μέτρα μετά τον αυχένα Πριολίθου γίνεται μάχη και οι Γερμανοί οπισθοχωρούν έχοντας τρεις νεκρούς. Οι αντάρτες είχαν ένα νεκρό. Σε αντίποινα αυτής της μάχης, οι Γερμανοί στις 10 Δεκεμβρίου του 1943 εκτέλεσαν 6 αιχμαλώτους μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γεώργιος Η. Λιακόπουλος από τον Πριόλιθο.
Στην εκτέλεση των Καλαβρυτινών στις 13 Δεκεμβρίου 1943 εκτελέστηκαν τρεις από τον Πριόλιθο, ο Βασίλης Αναστόπουλος, ο Βασίλης Χρυσανθακόπουλος και ο Κωνσταντίνος Α. Θανόπουλος, έπαρχος Καλαβρύτων. Ο Πριόλιθος κάηκε από τους Γερμανούς στις 28 -11 -1944.
Στη Μέση Ανατολή εκτελέστηκε από τους Γερμανούς ο ανθυπολοχαγός Πέτρος Ν. Κωστόπουλος. Στις 8 Σεπτεμβρίου 1944 σε ενέδρα σε γερμανικό τρένο μεταφοράς αιχμαλώτων κοντά στον Ψαθόπυργο σκοτώθηκε ο Αλέκος Αθ. Αναστόπουλος, έφεδρος ανθυπολοχαγός αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Από τους Γερμανούς εκτελέστηκε και ο Γεώργιος Β. Καχριμάνης. Από αδέσποτη σφαίρα σκοτώθηκε ο Αρίστος Μ. Κοντογιώργης, δάσκαλος στο Καστέλι.
Θύματα του εμφυλίου: Ανδρέας Γ. Χρυσανθακόπουλος και ο αδερφός του Παναγιώτης, υπηρετούσαν στον κυβερνητικό στρατό. Ανδρέας Θ. Θανόπουλος υπηρετούσε στη χωροφυλακή. Από την πλευρά του δημοκρατικού στρατού σκοτώθηκαν οι : Αθανάσιος Γούτης και ο Νίκος Αγγελόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 12:27
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πριόλιθος Αξιοθέατα »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ