Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Τα χωριά της Δημοτικής Ενότητας Παΐων

Απογραφές Πληθυσμού 1879 - 2011 κατά τοπική κοινότητα και οικισμό Δημοτικής Ενότητας Παΐων

paos

Για καλύτερη ανάλυση κατεβάστε το pdf αρχείο.

 

Γενικές Πληροφορίες Δ.Ε. Παΐων

ΔΗΜΟΣ ΠΑΪΩΝ
Στην αγκαλιά του Λάδωνα
«Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος,
ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού»

Ο Δήμος Παΐων με έδρα του την Δάφνη (πρώην Στρέζοβα) έχει κέντρο αναφοράς τον Λάδωνα ποταμό. Βρίσκεται μέσα στην αγκαλιά του Λάδωνα.

komopoliΗ μαγευτική κωμόπολη, ένα παραδοσιακό χωριό, είναι κτισμένο αμφιθεατρικά στην καταπράσινη πλαγιά του λόφου ‘Άγιος Μάμμας’ σε υψόμετρο 620μ.

Την περιοχή διασχίζει ο ποταμός Λάδωνας που αναφέρεται από τον Παυσανία. Συγκεκριμένα, ταξιδεύοντας στα μέρη αυτά το 174μ.Χ. ο αρχαίος περιηγητής έγραψε στα Αχαϊκά του: «Κάλλους γάρ μεν ένεκα ποταμού δεύτερος, ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλλην» δηλ. δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος- ούτε στην Ελλάδα, ούτε αλλού.

Προσφέρεται για κατάβαση με κανόε- καγιάκ και ράφτινγκ, ακόμη και για αρχάριους λόγω της ήρεμης ροής του, για πεζοπορία για ψάρεμα, για κολύμπι και ρεμβασμό. Εκεί δεν υπάρχουν πηγές ηχητικής και περιβαλλοντικής ρύπανσης. Ο επισκέπτης ψαρεύει - ρεμβάζει και ακούει μόνον μελωδικούς ήχους από κουδούνια αιγοπροβάτων και το γλυκό κελάιδισμα κάθε λογής πουλιών.

ladonas2Η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής από τις πιο σπάνιες. Πολλά είδη της άγριας πανίδας συναντά κανείς στην περιοχή του Λάδωνα όπως λαγό- αλεπού- τσακάλι, ασβό- αγριογούρουνα- κουνάβια. Πολλά και τα πουλιά της περιοχής όπως αετοί, γύπας, γυπαετός, τσιχλογέρακο, γερακίνα, κότσυφας, κουκουβάγια, μελισσοφάγος, τσαλαπετεινός, πέρδικα, τρυγόνι. Ομοίως υπάρχει αφθονία ψαριών.

Ο επισκέπτης παράλληλα θα θαυμάσει και θα απολαύσει την μεγάλη τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα μέσα σε ένα καταπράσινο ορεινό όγκο, που τώρα αξιοποιείται με εγκαταστάσεις κωπηλασίας, sprintwaterski και πολλών άλλων δραστηριοτήτων από τον πράγματι ιδιαίτερα ενεργό Ναυτικό Αθλητικό Όμιλο Δάφνης.

Ναι όπως διαβάσατε από το Ναυτικό Όμιλο Δάφνης που ήδη δραστηριοποιείται με ποτάμια αθλήματα (κανόε - καγιάκ, κωπηλασία, ράφτινγκ) στο Λάδωνα που υποδέχεται και αρκετούς επισκέπτες.

Σπάνιο και μαγευτικό το τοπίο του Λάδωνα. Χώρος και τόπος συναντήσεως θεών του Ολύμπου. Είναι πλούσια η μυθολογία μας γύρω από τον Λάδωνα ποταμό.

petrinoΗ περιοχή μας προσφέρεται για εξόρμηση- για εξερεύνηση. Όλος ο Δήμος Παϊων είναι ένα γαλήνιο, πανέμορφο ιδανικό μέρος για να βρείτε καταφύγιο. Η περιοχή, μέχρι πρότινος, στερείτο ανάπτυξης και παρουσιάζει πληθυσμιακή αποδυνάμωση και αυτό βοήθησε να μείνουν η φύση και τα μνημεία ανέπαφα. Διότι αυτή η εγκατάλειψη της περιοχής είχε κάτι θετικό. Διέσωσε τον παραδοσιακό χαρακτήρα της περιοχής, διέσωσε τον ιδιαίτερο πολιτιστικό χαρακτήρα του τόπου και τώρα κάθε παρέμβαση για ανάπτυξη, γίνεται μεθοδικά με μελέτες ειδικών, με σεβασμό στο περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Τα γραφικά στενά δρομάκια με καλντερίμια ανάμεσα σε πέτρινα σπίτια με ξύλινα χαγιάτια. Οι πέτρινες θολωτές βρύσες, τα αξιόλογα πέτρινα θολωτά γεφύρια, οι επιβλητικές πέτρινες εκκλησίες. Όλα είναι πραγματικά έργα τέχνης. Όλα είναι κτισμένα από τους γνωστούς Λαγκαδινούς μαστόρους (Λαγκάδια - γειτονικό χωριό της Αρκαδίας) που από την εποχή της Τουρκοκρατίας κατά κομπανίες περιόδευαν τα χωριά μας και έκτιζαν.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα περιβάλλον υψηλής ποιότητας, μοναδικό σε ομορφιά και σε αυτό συντελούν οι μαγευτικές τοποθεσίες με τις δροσερές πηγές του Κεφαλόβρυσου, της Τρανής βρύσης στο Μετόχι, του Μαυριά στα Νάσια, του Καλαθά στην Πάο, της Κακάσοβας στη Χόβολη, το δάσος Μπαρμπούς στα Νάσια με αιωνόβιες καστανιές και βελανιδιές, το πλατανόδασος του Λάδωνα.

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ