Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Σύσταση της επαρχίας Καλαβρύτων και η μετεξέλιξή της ως ενιαίου Δήμου Καλαβρύτων

Η πρώτη προσπάθεια για την καθιέρωση συστήματος τοπικής αυτοδιοίκησης γίνεται το 1833, με Βασιλικό Διάταγμα που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του ιδίου έτους. Το σύστημα στηριζόταν στα γαλλικά πρότυπα αυτοδιοίκησης. Με τον νόμο «Περί συστάσεως των δήμων», που ήταν και ο πρώτος νόμος στην Ελλάδα για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, η επικράτεια διαιρέθηκε σε δήμους, που αποτελούνταν κατά περίπτωση από αρκετά χωριά ή και οικισμούς και διακρίνονταν ανάλογα με τον πληθυσμό τους σε τρεις τάξεις: Α' τάξη με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων, Β' τάξη από 2.000 μέχρι 10.000 κατοίκους και Γ' κάτω των 2.000 κατοίκων. Στην αρχή του κάθε δήμου βρισκόταν ο Δήμαρχος, ο πάρεδρος ή οι πάρεδροι (ανάλογα με τους οικισμούς που είχαν συνενωθεί) και το Δημοτικό Συμβούλιο. Με μεταγενέστερα του νόμου του 1833 διατάγματα καθιερώθηκαν τα όρια, τα ονόματα, τα εμβλήματα, η τάξη, η έδρα, οι αρμοδιότητες και ότι άλλο ήταν σχετικό με την σύσταση και τη λειτουργία του κάθε δήμου. Έτσι λοιπόν με Βασιλικό Διάταγμα της 3ης (15) Απριλίου 1833 ιδρύθηκε ο Νομός Αχαΐας και Ήλιδος με έδρα του την Πάτρα και τέσσαρες επαρχίες:

1. Επαρχία Αιγιαλείας, 2. Επαρχία Κυναίθης, 3. Επαρχία Πατρών, 4. Επαρχία Ηλείας

ΕΠΑΡΧΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ)

H Επαρχία Καλαβρύτων, όπως αυτή έχει μετεξελιχθεί πλέον στον σημερινό (Καλλικρατικό) Δήμο Καλαβρύτων, καταλαμβάνει το ΝΑ τμήμα του Ν. Αχαΐας. Τα σύνορα αυτής είναι προς τα δυτικά o Δήμος Ερυμάνθου και ο Νομός Ηλείας, νότια ο Νομός Αρκαδίας, ανατολικά ο Νομός Κορινθίας και βόρεια ο Δήμος Αιγιαλείας.

Η περιοχή της επαρχίας Καλαβρύτων, δηλαδή ο Δήμος Καλαβρύτων πλέον, έχει έκταση 1.058 τ. χλμ. η οποία αντιστοιχεί στο 32,33% της έκτασης του Νομού Αχαΐας.

Διοικητικά υπάγεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας) και περιλαμβάνει 4 Δημοτικές Ενότητες και 66 Τοπικές Κοινότητες.

Για πρώτη φορά επαρχία Καλαβρύτων συστάθηκε το 1687 κατά την Β' ενετοκρατία (1685-1715) και σύμφωνα με την ενετική διοικητική διαίρεση ανήκε στην διοίκηση της Αχαΐας. Η διοικητική αυτή διαίρεση συνεχίστηκε και επί Τουρκοκρατίας και μετά την απελευθέρωση με μικρές μεταβολές ως προς την έκτασή της.

Με το Β.Δ. της 3ης (15) Απριλίου 1833 (ΦΕΚ12), «Περί της διαιρέσεως τον Βασιλείου και της διοικήσεως του», ορίσθηκε, για πρώτη φορά στα πλαίσια του νέου ελληνικού κράτους η επαρχία Καλαβρύτων, (άρθρο 4, παρ. 2), «Την επαρχίαν Κιναίθης (Καλαβρύτων) συνισταμένην εκ της μέχρι τούδε επαρχίας των Καλαβρύτων. Πρωτεύουσα της επαρχίας ορίσθηκαν τα Καλάβρυτα (Κίναιθα)».

Δηλαδή η επαρχία Καλαβρύτων με τη διοικητική διαίρεση του 1833 ήταν μία από τις τέσσερις επαρχίες του Νομού Αχαΐας και Ήλιδος με αρχικό όνομα επαρχία Κυναίθης. Καταργήθηκε στην συνέχεια με την διοικητική διαίρεση του 1836 (η οποία κατάργησε προσωρινά το νομαρχιακό σύστημα) και επανασυστάθηκε, μέσα από διάφορες μεταβολές που επήλθαν μέχρι το 1845. Έτσι σχηματίσθηκαν και λειτούργησαν οι 13 δήμοι που αποτέλεσαν την επαρχία και ήταν οι εξής:

1. Καλαβρύτων, 2. Αροανίας, 3. Καλλιφωνίας, 4. Κερπινής, 5. Κλειτορίας, 6. Κράθιδος, 7. Λαπαθών, 8. Λευκασίου, 9. Νωνάκριδος, 10. Πάου (Παΐων), 11. Σουδενών, 12. Φελλόης, 13. Ψωφίδος

Οι 13 δήμοι παρέμειναν με τη μορφή αυτή μέχρι το 1912 οπότε καταργήθηκαν και καθιερώθηκε ο θεσμός της κοινότητας.

Το 1944 αποσπάσθηκαν από την επαρχία Καλαβρύτων οι κοινότητες που αποτελούσαν τους Δήμους Κραθίδος και Φελλόης και τέλος το 1997 οι κοινότητες και οικισμοί του Δήμου Νωνάκριδος που προσαρτήθηκαν στην επαρχία Αιγιάλειας (σημερινός Δήμος Αιγιάλειας).

Στη συνέχεια το 1997 με το σχέδιο Καποδίστριας συγκροτήθηκαν τέσσερις νέοι δήμοι, οι εξής:

1. Καλαβρύτων, 2. Αροανίας, 3. Λευκασίου (μετέπειτα Κλειτορίας) και 4. Παΐων.

Με το σχέδιο Καλλικράτης Καλλικράτης ΦΕΚ 87Α - 07/06/2010, που ακολούθησε το σχέδιο Καποδίστριας οι δήμοι Αροανίας, Κλειτορίας και Παϊων καταργήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο δήμο Καλαβρύτων και δημιούργησαν το νέο Καλλικρατικό Δήμο Καλαβρύτων, οπότε πλέον όλα τα εδάφη της πρώην επαρχίας αποτέλεσαν πάλι μια ενιαία αυτοδιοικούμενη μονάδα ως Δήμος Καλαβρύτων.

  • Στις 06-04-1944 η Κοινότητα Καλαβρύτων αναγνωρίζεται ως Δήμος Καλαβρύτων.
  • Στις 26-09-1946 η Κοινότητα Δάφνης αναγνωρίζεται ως Δήμος Δάφνης Καλαβρύτων.
  • Στις 23-04-1993 η πόλη των Καλαβρύτων ονομάζεται «Μαρτυρική Πόλη των Καλαβρύτων» (Νόμος 2130 - ΦΕΚ 62/Α').

pl4

 

Τελευταία τροποποίηση στιςΠέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014 12:56
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ