Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Καστριά: Σπήλαιο των Λιμνών

Το Σπήλαιο των Λιμνών βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. και σε απόσταση 2 χλμ. βόρεια του χωριού Καστριά, πλάι στον επαρχιακό δρόμο Καλαβρύτων - Κλειτορίας. Η σύνδεση του σπηλαίου με το μύθο των Προιτίδων και του Μελάμποδα θεωρείται επιτυχής, αφού στην περιοχή δεν υπάρχουν άλλα μεγάλα σπήλαια και η περιγραφή του Παυσανία είναι μάλλον ευνοϊκή για μία παρόμοια ταύτιση.

Η σπηλαιολογική έρευνα απέδειξε ότι πρόκειται για την κοίτη ενός υπόγειου ποταμού, μήκους 2100μ. Το νερό, που διασχίζει ασβεστολιθικά πετρώματα ιουρασικής περιόδου, έχει σχηματίσει κατά βάση τρία επίπεδα. Το πρώτο τμήμα, αμέσως μετά την είσοδο, είναι βατό και στεγνό και διαθέτει παχιές επιχώσεις. Το δεύτερο αποτελείται από 13 μικρές και μεγάλες λίμνες σε διάφορα επίπεδα, όπου το νερό έχει δημιουργήσει λιθωματικό διάκοσμο εξόχου ωραιότητας. Τέλος, το τρίτο τμήμα είναι στεγνό και επίπεδο. Ανέκαθεν προσιτό στον άνθρωπο ήταν μόνο το πρώτο τμήμα του σπηλαίου μήκ. 80 περίπου μέτρων.

Οι ανθρωπογενείς επιχώσεις (καύσεις, εστίες, επάλληλα δάπεδα, κεραμικά ευρήματα, τροφικά κατάλοιπα, εργαλεία, υφαντικά βάρη) καθιστούν σαφή τη συνεχή αλλά όχι αδιάκοπη χρήση του σπηλαίου από την Νεολιθική ως την Ύστερη Χαλκοκρατία. Η σημαντικότερη φάση του σπηλαίου εντάσσεται στη Νεότερη Νεολιθική, από την οποία προέρχονται και τα περισσότερα κινητά ευρήματα της προϊστορικής χρήσης του. Τα λιγοστά νεότερα κεραμικά ευρήματα καλύπτουν χρονολογικά μία ευρεία περίοδο, από τους ύστερους κλασικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αρχαίοι Λουσοί Πλανητέρον »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ