Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Οικογένεια Φωτήλα

asimakisfotilasΟ Ασημάκης Φωτήλας, πρόκριτος των Καλαβρύτων, Φιλικός και ηγετική μορφή της Επανάστασης του 1821 (Καλάβρυτα 1761-1835) μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παναγιώτη Αρβάλη το 1819 και τον Ιανουάριο του 1821 έλαβε μέρος στην σύσκεψη της Βοστίτσας, στην οποία μετείχαν αρχιερείς και οι σημαντικότεροι πρόκριτοι της Βόρειας Πελοποννήσου. Το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου σε νέα σύσκεψη στην Αγία Λαύρα υποστήριξε επίμονα την άποψη ότι ήταν αναγκαία η άμεση κήρυξη τής Επανάστασης και στην συνέχεια πήγε στην Κερπινή, χωριό βόρεια των Καλαβρύτων, με τον Ασημάκη Ζαΐμη, για την συγκρότηση σώματος ενόπλων. Σε σχέδιο τού Φωτήλα αποδίδεται η επίθεση εναντίον δύο Τούρκων ενοικιαστών φόρων στο Λιβάρτζι των Καλαβρύτων και ο ίδιος πρωταγωνίστησε στην πολιορκία της κωμόπολης, που υποχρέωσε τους Τούρκους πολιορκημένους να συνθηκολογήσουν και να παραδοθούν.

Έλαβε μέρος επίσης στην μάχη του Λάλα και στην πολιορκία των Πατρών. Τον Δεκέμβριο του 1821 ήταν μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας με πρόεδρο τον Δημήτριο Υψηλάντη και εξελέγη αντιπρόεδρος της ως την κατάργηση του Σώματος αυτού τον Απρίλιο του 1823. Στις 11 Οκτωβρίου 1824 εξελέγη μέλος τού Εκτελεστικού Σώματος, παραιτήθηκε όμως έναν μήνα αργότερα (9 Νοεμβρίου), όταν οι προσπάθειες του για την αποτροπή της εμφύλιας σύγκρουσης ναυάγησαν. Μετά την παραίτηση του διώχθηκε από τους αντιπάλους του και το 1825 κινδύνευσε να συλληφθεί από τα ρουμελιώτικα στρατεύματα που στην κορύφωση του εμφύλιου πολέμου είχαν εισβάλει στην Πελοπόννησο. Παρά το γεγονός ότι είχε αποσυρθεί από την πολιτική δράση, εξελέγη πληρεξούσιος στην Γ’ Εθνική Συνέλευση (6 -16 Απριλίου 1826) και στα τελευταία χρόνια του Αγώνα, από την ιδιαίτερη πατρίδα του, ενίσχυσε τον Αγώνα ηθικά και υλικά. Λίγο πριν από τον θάνατο του, του απονεμήθηκε τιμητικά ο τίτλος του στρατηγού.

Παναγιώτης Φωτήλας, οπλαρχηγός του 1821

Γιος του Ασημάκη Φωτήλα. Με την έναρξη τού Αγώνα συγκρότησε σώμα ενόπλων στο Λιβάρτζι, έλαβε μέρος στην πολιορκία των Πατρών και διακρίθηκε στην μάχη τού Σαραβαλίου, στο Σοποτό και στο Πουρναρόκαστρο. Πέθανε στο Μέγα Σπήλαιο το 1824.

Αλέξανδρος Φωτήλας, νομικός, πολιτικός και δημοσιογράφος (1847-1918)

Εγγονός του Ασημάκη Φωτήλα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνεργάστηκε αρχικά στις εφημερίδες των Πατρών «Μίνως» και «Αίγλη». Εξε­λέγη επανειλημμένα βουλευτής Καλαβρύτων με το κόμμα του Χαριλάου Τρικούπη και υπήρξε ένας από τους συντελεστές της κατασκευής του οδοντωτού σιδηροδρόμου Διακοφτού - Καλαβρύτων. Υπήρξε επίσης εκδότης της εφημερίδας των Πατρών «Καρτερία» και ορίστηκε μέλος τής Επιτροπής που μετά το κίνημα στο Γουδί πήγε στην Κρήτη για να καλέσει τον Ελευθέριο Βενιζέλο στην Αθήνα.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 11 Οκτωβρίου 2013 10:56
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οικογένεια Χαραλάμπη Οικογένεια Σοφιανόπουλων »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ