Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

43 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Δεν ξεχνούμε – Τιμούμε – Αγωνιζόμαστε – Στηρίζουμε τους αδελφούς μας Κυπρίους.

ekd morfou 201643 χρόνια συμπληρώνονται, σήμερα, από την ημέρα, που, οι ορδές του Αττίλα – με πρόσχημα το προδοτικό πραξικόπημα της χούντας, κατά του, νόμιμα εκλεγμένου, προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου – εισέβαλαν και κατέλυσαν, βάναυσα και αιματηρά, την κυριαρχία του ανεξάρτητου κράτους-μέλους του Ο.Η.Ε., της Κύπρου.

Στις μάχες, πολεμικές επιχειρήσεις, που άρχισαν αμέσως και εκτυλίχθηκαν στην Κύπρο, το καλοκαίρι του 1974 (στον Αττίλα Ι και στον Αττίλα ΙΙ) για την αποτροπή της εχθρικής τουρκικής εισβολής, αγωνίσθηκαν και πολέμησαν, ηρωϊκά, 20 Καλαβρυτινοί στρατιώτες και αξιωματικοί και, μάλιστα, δύο (2) από αυτούς (ο Σωτήρης Τζουράς από τις Κορφές και ο Κώστας Αντωνόπουλος από τα Τριπόταμα) άφησαν την τελευταία τους πνοή, στα πεδία των μαχών (στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας και στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, αντίστοιχα).

ekd morfou 2016 2Για όλα αυτά τα Καλαβρυτινά παιδιά, που αγωνίσθηκαν και έπεσαν για την ελευθερία της Κύπρου, όπως και για τον Καλαβρυτινό Λοχαγό (ήδη, μετά θάνατον, Αντιστράτηγο) Βασίλειο Καποτά, που εκτελέσθηκε σε τουρκική ενέδρα, κατά τα πολεμικά γεγονότα, του 1964, καθώς και για όλους τους Έλληνες που αγωνίσθηκαν και έπεσαν στην Κύπρο, ο Δήμος Καλαβρύτων, σε συνεργασία με την Επιτροπή για την Κύπρο, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνει, το Σάββατο, 22 Ιουλίου, στις 8:30, το απόγευμα, στην Κεντρική Πλατεία Καλαβρύτων, εκδήλωση μνήμης, τιμής και προβληματισμού, με κεντρικό ομιλητή, τον Ομότιμο καθηγητή Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανδρέα Βοσκό, και με αντικατοχικά μουσικοχορευτικά δρώμενα και καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με παραδοσιακούς κυπριακούς και ελληνικούς χορούς, από το Χορευτικό Όμιλο του Πανεπιστημίου Κύπρου και το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Την εκδήλωση αυτή, θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων, κ.κ. Αμβρόσιος, ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος της κατεχόμενης και αδελφοποιημένης με τα Καλάβρυτα, Μόρφου, της Κύπρου, Βίκτωρ Χατζηαβραάμ, πολλοί Καλαβρυτινοί, που αγωνίσθηκαν στην Κύπρο, άλλοι επίσημοι και εκπρόσωποι φορέων και πολλοί Καλαβρυτινοί πολίτες.

Με την εκδήλωση, αυτή, ο Δήμος Καλαβρύτων, εκτός από την τιμή στους αγωνισθέντες και πεσόντες συμπατριώτες μας, Καλαβρυτινούς και Έλληνες, επιδιώκει, να εκφράσει και να διατρανώσει τη στήριξη και τη συμπαράταξη όλων των Καλαβρυτινών, στον αγώνα του Κυπριακού λαού, για μια οριστική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

Ιδίως, τώρα, που η προκλητική, αδιάλλακτη και παραπλανητική στάση της Τουρκίας, δυναμίτισε τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας και ο Ελληνοκυπριακός λαός, έχει ανάγκη, τη στήριξη και τον κοινό μας αγώνα, για να κρατήσουμε ζωντανή και να επανεκκινήσουμε την ελπίδα και το όραμα της οριστικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ο.Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

den 3exnwΣας προσκαλούμε και σας περιμένουμε, όλους, σε αυτή τη σημαντική εκδήλωση τιμής, μνήμης, προβληματισμού και Αγώνα, το Σάββατο, 22 Ιουλίου, στις 8:30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων.

επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ