Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Η Ιστορία του Καλιφωνίου

Σύμφωνα με τη προφορική παράδοση που φτάνει ως τις μέρες μας, το Καλλιφώνιο ονομαζόταν Μακρύ Χωριό και βρισκόταν σε άλλη τοποθεσία από τη σημερινή, μεταξύ Ζευγολατιού και Νόμου. Με τη ζωή των κατοίκων του χωριού αυτού είναι συνδεδεμένα τα δύο λαϊκά δικαστήρια : ο Νόμος ( είδος δικαστηρίου πρώτου βαθμού )και το Γεροντάτο (είδος εφετείου ). Τα υπολείμματα των σπιτιών από το Μακρύ Χωριό, που σώζονται μέχρι και σήμερα, μαρτυρούν την ύπαρξη του στο μακρινό παρελθόν.
Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και έχτισαν νέο στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Καλλιφώνιο. Κατά μια άποψη αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας ενός θανατηφόρου λοιμού που αποδεκάτισε τον πληθυσμό, παίρνοντας έτσι το νέο όνομα Σαβανοί ( από τα σάβανα ), που διατηρήθηκε μέχρι τον αιώνα μας, οπότε μετονομάστηκε σε Καλλιφώνιο (σχετικά με το όνομα Σαβανοί, έχει διατυπωθεί και η άποψη ότι έχει ξενική προέλευση ). Άλλοι υποστηρίζουν ότι αναζήτησαν μια νέα, πιο ασφαλή τοποθεσία λόγω του επερχόμενου κινδύνου, φράγκικου, βενετικού, ή τουρκικού.
Τα ερείπια ενός φράγκικου ή βενετικού πύργου μέσα στο χωριό δηλώνουν την έντονη παρουσία του δυτικού αρχικά κατακτητή. Στη συνέχεια ο πύργος αυτός, στα χρόνια της Τουρκοκρατίας, χρησιμοποιήθηκε για τις ανάγκες της τουρκικής διοίκησης.
Οι Καλλιφωνίτες είναι παρόντες τόσο στα χρόνια της Επανάστασης του 1821 (γνωστή είναι η συμβολή του Παναγιώτη Κόσκορη) όσο και στα χρόνια της γερμανικής κατοχής. Η αντίσταση των κατοίκων στους Γερμανούς υπήρξε μεγαλειώδης. Πολλοί πατριώτες ξεχώρισαν για τη γενναιότητα και την αυτοθυσία τους (Ανδρούτσος), με αποτέλεσμα να θρηνήσει το χωριό πολλά θύματα.
Το μεγάλο κύμα μετανάστευσης, που ακολούθησε τα δύσκολα εκείνα χρόνια, συμπαρέσυρε και το Καλλιφώνιο. Πολλοί κάτοικοι του αναγκάστηκαν να αναζητήσουν νέες εστίες όχι μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και σε χώρες μακρινές, όπως Αυστραλία, Αμερική και Καναδά, όπου στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι Καλλιφωνίτες ξεχώρισαν με την εργατικότητα τους, το ήθος τους και την τιμιότητα τους, χωρίς να ξεχάσουν τις ρίζες τους.
Σήμερα η συντήρηση των παλαιών σπιτιών, το χτίσιμο των νέων, η συντήρηση και βελτίωση των δρόμων, η διαμόρφωση της κεντρικής πλατείας βελτίωσαν σημαντικά τη φυσιογνωμία του χωριού, χωρίς να αλλοιώσουν το παραδοσιακό του χρώμα.
Ο αριθμός των κατοίκων, οι οποίοι ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, έχει μειωθεί σημαντικά. Τους καλοκαιρινούς όμως μήνες, όταν η κίνηση του πληθυσμού είναι αυξημένη, δίνεται η ευκαιρία στους απανταχού πατριώτες να συντηρήσουν τις μνήμες και τους δεσμούς με το χωριό τους. Γι’ αυτό σημαντική είναι η συμβολή του Συλλόγου των Απανταχού Καλλιφωνιωτών που καθιέρωσε την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου ένα συναπάντημα των πατριωτών με παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του χωριού.

Τελευταία τροποποίηση στιςΠαρασκευή, 12 Ιουλίου 2013 12:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Τ.Δ. Καλλιφωνίου Επικοινωνία »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ