Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, στον Υπουργό Εσωτερικών.

lazouras skourletisΕΥΧΑΡΙΣΤΗ, ΕΚΠΛΗΞΗ, σήμερα, στο Υπουργείο Εσωτερικών!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ένας υπουργός (ο Πάνος Σκουρλέτης), που κατανόησε, αυτό που φωνάζω, εδώ και καιρό, ότι δηλαδή, ο Δήμος Καλαβρύτων (όπως και άλλοι στη χώρα), είναι ορεινός και ας μην χαρακτηρίζεται ως τέτοιος, στο άρθρο 1 του νόμου του Καλλικράτη. Και έχει (ο υπουργός), ευχάριστα πράγματα, για τους ορεινούς δήμους και τον ορεινό Δήμο Καλαβρύτων, που θ´ ανακοινώσει, στις προσεχείς ημέρες.

Κατά τη σημερινή, ωριαία περίπου, συνάντηση, με τους εκ των συνεργατών μου, μαζί του, συζητήσαμε, διεξοδικά, θεσμικά και οικονομικά, αιτήματα του Δήμου μας. Και τα θέσαμε, στο δρόμο της επίλυσης και ικανοποίησής τους.

Ευχαριστήσαμε, τον υπουργό, για τις θετικές και για το Δήμο μας, ρυθμίσεις, του προσφάτως ψηφισθέντος πολυνομοσχεδίου (παράταση ΘΗΣΕΑ κλπ), για τη νέα, ορθή και δίκαιη αντίληψη για, όλους τους, κατά την ΕΛΣΤΑΤ, ορεινούς δήμους (και όχι για τους, κατά πλάσμα του νόμου, χαρακτηρισμένους ως τέτοιους) και για τον αγώνα του για τη στήριξη της αυτοδιοίκησης, σε μια δύσκολη, οικονομική συγκυρία.

lazouras skourletis magkafas sokorelisΤον προσκαλέσαμε, τέλος, να επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, με τα οποία, έχει μακροχρόνιους δεσμούς.

 

 

 

 Αλλάζουν τα κριτήρια των ορεινών δήμων.

Την διαβεβαίωση από τον Υπουργό Εσωτερικών ότι στην επερχόμενη αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου για τους ΟΤΑ, αναμένεται επαναπροσδιορισμός των κριτηρίων για τους ορεινούς Δήμους και αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των ΟΤΑ, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ανισότητες και στρεβλώσεις που εντοπίστηκαν κατά την υλοποίηση του «Καλλικράτη», έλαβε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Υπουργείο.

Ο κ. Λαζουράς ο οποίος έχει θητεύσει και ως Νομικός Σύμβουλος ΟΤΑ, εξέφρασε την άποψη ότι ο ν. 4483/17 για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος ψηφίστηκε από την Βουλή την περασμένη εβδομάδα, αντιμετωπίζει αποτελεσματικά σειρά ζητημάτων που απασχολούν τους δήμους, αν και παραμένουν εκκρεμότητες και επεσήμανε, ότι χρειάζεται αναθεώρηση της έννοιας του ορεινού δήμου.

Το ερώτημα που μένει προς διερεύνηση όμως είναι το αν η πολιτική ηγεσία προσανατολίζεται στην αλλαγή των κριτηρίων από την δεξαμενή των ΚΑΠ, καθώς αυτή για πολλούς ορεινούς δήμους κυρίως τουριστικούς ή αυτούς που διαθέτουν ΑΠΕ ή άλλες πλουτοπαραγωγικές πηγές αποτελούν πολύ μικρό μέρος του συνολικού προϋπολογισμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Καλαβρύτων περιλαμβάνεται στους 85 Δήμους οι οποίοι πρόκειται να λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Εσωτερικών να παραταθεί το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ (για αναπτυξιακές δράσεις και την βελτίωση υφιστάμενων υποδομών στους δήμους) με τον ν.4483, δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των έργων στο Διοικητήριο Καλαβρύτων και στο Πολιτιστικό – Πολύκεντρο, τα οποία αναμένεται να συμβάλλουν καταλυτικά στην αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Τελευταία τροποποίηση στιςΣάββατο, 05 Αυγούστου 2017 12:47
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ