Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Πριόλιθος

15 χιλιόμετρα Ν.Δ των Καλαβρύτων, πάνω στον οδικό άξονα Καλαβρύτων - Τριπόλεως - Δάφνης, 5 χιλιόμετρα πριν τη διασταύρωση του αυχένα Πριολίθου, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, συναντάμε το χωριό Πριόλιθος (παλιότερη ονομασία Σιρμπάνι) χτισμένο στην αρχή της κοιλάδας του Βουραϊκού ποταμού, στα σύνορα του Δήμου Καλαβρύτων με τους Δήμους Λευκασίου (Ν.Α.) και της Αροανίας (Ν.Δ.).

Το χωριό στην σημερινή του θέση φέρεται να χτίστηκε κατά το 1800, σύμφωνα με τη Καλαβρυτινή επετηρίδα του Γ. Παπανδρέου. Ήταν συγκεντρωμένο γύρω από την εκκλησία του Αγίου Ανδρέα. Στους κατοίκους του Πριολίθου άνηκε όλη η περιοχή από τον αυχένα του Πριόλιθου έως τα σύνορα Λαγοβουνίου - Κέρτεζης (ο Κάνδαλος δεν υπήρχε κτίστηκε αργότερα μετά την απελευθέρωση από τους Τούρκους από Σιρμπαναίους που εγκαταστάθηκαν εκεί και άλλους από άλλες περιοχές). Πριν την κατασκευή του αμαξιτού δρόμου, ο οποίος φέρεται να κατασκευάστηκε γύρω στο 1930-35 υπήρχε ο παλιός οδοιπορικός δρόμος που ένωνε τα Καλάβρυτα με τα χωριά της Κλειτορίας, το Σοπωτό, το Λειβάρτζι κ.τ.λ. Πάνω στον δρόμο αυτόν στην περιοχή του Σιρμπανίου υπήρχαν χάνια που ξεκουράζονταν οι ταξιδιώτες, μερικά από τα οποία σώζονται και σήμερα. Ήταν το χάνι του Αυγερινού, του Μπαναβά, του Λαληγιάννη και του Θανοκωνσταντή.

Η αλλαγή του ονόματος από Σιρμπάνι σε Πριόλιθο έγινε στις 19-07-1928 μέτα από απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξουν τα ξενόγλωσσα ονόματα των χωριών.

Ο Πριόλιθος περιβάλλεται από ψηλά βουνά στη μέση των οποίων σχηματίστηκε η μικρή εύφορη κοιλάδα από τις προσχώσεις των χειμάρρων. Στα βουνά αυτά υπάρχουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις και βοσκότοποι. Η αλόγιστη όμως υλοτομία και οι εκχερσώσεις τα παλιότερα χρόνια κατέστρεψαν τα δάση με αποτέλεσμα να προκληθούν καταστροφές στην κοιλάδα από τις ροές των χειμάρρων. Σήμερα τα βουνά έχουν αναδασωθεί με αυτοφυή βλάστηση από δρυς, πουρνάρια, γάβρα αλλά και δεντροφυτεύσεις που έκανε η δασική υπηρεσία με πεύκα, έλατα και ακακίες που δίνουν απεριόριστη ομορφιά στο τόπο. Ψηλότερο βουνό είναι ο Ζέμπης Ν.Δ του χωριού με υψόμετρο 1620 μ. Το Κάστρο ανατολικά με υψόμετρο 1338 μ. και άλλα πιο χαμηλότερα (Καρπίτσα, Κορύζα, Κουβέζα, Καραγάζαν κ.α).

Απογραφή πληθυσμού 2011: 91

Επιφάνεια (τ.χμ.): 12,930

Μέσος σταθμικός υψομέτρου: 860

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 01:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Ιστορία »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ