Menu

 

OXE LOGO

StratPlanMain

KANKATH

 SXEDIO2 

kanali you kal

AdespotaIstoselida

eservices

 

MainImageOt

 

discover site

 

Τ.Δ. Γουμένισσας

Το χωριό Γουμένισσα βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης των Καλαβρύτων, μεταξύ των ορεινών όγκων Παναχαϊκού-Ερυμάνθου και Χελμού (Αροάνεια όρη). Απέχει 12 χλμ. από τα Καλάβρυτα, 32 χλμ. από το Αίγιο και 65 χλμ. από την Πάτρα.

Οι γεωγραφικές συντεταγμένες του χωριού είναι: Γεωγραφικό Πλάτος: 38 μοίρες 3' 15' και Γεωγραφικό Μήκος: 22 μοίρες 1' 35''. Το μέσο υπερθαλάσσιο ύψος είναι 700-750 μέτρα. Το ανάγλυφο του εδάφους είναι λοφώδες με μικρές κοιλάδες που διαρρέονται από μικρά ρεύματα, παραπόταμους του ποταμού Σελινούντα. Το κλίμα φέρει τον χαρακτήρα του ορεινού λόγω του υψόμετρου και της απόστασης από τη θάλασσα, αλλά δεν έχει δριμύ χειμώνα και πολύ θερμό καλοκαίρι.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

Βέβαια δεν ευδοκιμούν καλλιέργειες με αειθαλή καρποφόρα όπως η ελιά και τα εσπεριδοειδή, ούτε πολύ πρώιμα και όψιμα κηπευτικά.

Στα αρδευόμενα χωράφια καλλιεργούνται κυρίως η μηλιά και η αχλαδιά από τις δενδροειδείς καλλιέργειες και η πατάτα, τα σκόρδα, τα φασόλια και τα τριφύλλια και καλαμπόκια από τις χαμηλές καλλιέργειες.

Παλιότερα καλλιεργούντο τα σιτηρά και αρκετά εκτεταμένα τα κρασάμπελα και το χωριό τροφοδοτούσε με εκλεκτά σταφύλια τις Πατραϊκές οινοβιομηχανίες όπως την Αχαΐα Κλάους και άλλες. Βέβαια η κτηνοτροφία δεν σταμάτησε ποτέ να καλύπτει την κύρια απασχόληση πολλών οικογενειών της κοινότητας.

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΗΜΕΡΑ

Κατά τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες κατοικίας και διαβίωσης τόσο τον μόνιμων κατοίκων όσο και τον διαμενόντων στα αστικά κέντρα που διατηρούν το σπίτι τους στο χωριό.

Το 60% των παλαιών κατοικιών έχουν κατεδαφιστεί, έχουν ανοίξει φαρδύτεροι δρόμοι στο κέντρο του χωριού και έχουν κτιστεί νέα σπίτια έξω από το παλαιό χωριό.

Η δεντροκαλλιέργεια που αναπτύχθηκε στις τελευταίες δεκαετίες, επέφερε κάποια εξειδίκευση και μαζί με τα κηπευτικά και κυρίως την κτηνοτροφία, συνετέλεσαν ώστε να βελτιωθεί το εισόδημα των κατοίκων και οι συνθήκες διαβίωσής των. Δεν συναντάς εύκολα γαϊδούρι ή άλογο στο δρόμο. Όσοι είναι νεώτεροι έχουν πλέον το αγροτικό τους αυτοκίνητο και τα μηχανήματά τους.

Το χωριό είχε συμμετοχή και στους εθνικούς αγώνες. Ανέδειξε αγωνιστές και πρόσφερε στους αγώνες του 1821 και στο Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων το 1943 και είχε βγάλει αρκετούς επιστήμονες και ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών.

Παραδοσιακές και οι εκδηλώσεις του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Αγίας Παρασκευής και φυσικά το πανηγύρι της Αγίας Μαρίνας στις 17 Ιουλίου, που ελπίζουμε να κρατηθεί ζωντανό και στα επόμενα χρόνια.

Οι προβλέψεις για τα ορεινά χωριά γενικότερα είναι απαισιόδοξες. Ελπίζουμε ότι το χωριό μας θα αντισταθεί και θα εξακολουθήσει να αναγράφεται στον Χάρτη η «Γουμένισσα». Η γειτνίαση με τα Καλάβρυτα που αναστήθηκαν τελευταία λόγω του χειμερινού τουρισμού, διευκόλυνση της μετάβασης στα πλησιέστερα αστικά κέντρα Πάτρας και Αιγίου με τη βελτίωση τον οδικών αξόνων που ελπίζουμε να επιταχυνθεί στα επόμενα χρόνια, η εκμετάλλευση της γεωργίας που εφαρμόζεται με τη βοήθεια του κράτους και το άριστο φυσικό περιβάλλον του χωριού με τα εκτεταμένα δάση πεύκου, βελανιδιάς και πουρναριού που περιβάλλουν το χωριό, υπόσχονται την επιβίωσή του και την διατήρησή του ζωντανού και στο μέλλον.

Απογραφή πληθυσμού 2011: 295

Επιφάνεια (τ.χμ.): 13,850

Μέσος σταθμικός υψομέτρου: 800

Τελευταία τροποποίηση στιςΚυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2013 12:26
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Η Ιστορία της Γουμένισσας »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ