Menu
Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού των Καλαβρύτων.

Ξεκινά η δοκιμαστική λειτουργία του…

Η μεγάλη ημέρα έφτασε.Ξεκ...

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδότηση έργων σε Πλανητέρο, Κάστρο και Σειραίο (ποταμό).

Τα λόγια γίνονται πράξεις. Χρηματοδ…

Αντιπλημμυρικό έργο στο...

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστική λειτουργ…

Σε ένα μήνα, η δοκιμαστικ...

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού Καλαβρύτων.

Ένα στάδιο, ένα βήμα, πριν, από τη …

Ένα στάδιο, ένα βήμα, π...

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρισμός Καλαβρύτων, ολοκληρώνεται.

Ένα μεγάλο έργο, ο βιολογικός καθαρ…

Αρχίζει, η προετοιμασία...

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για το Βιολογικό Καθαρισμό Καλαβρύτων.

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν τα …

Με εντατικούς ρυθμούς εξε...

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό - Ξεκινά η κατασκευή των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων

Τα Καλάβρυτα αποκτούν Βιολογικό Καθ…

Ένα σημαντικό βήμα για ...

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των Καλαβρύτων την Άνοιξη - Φωτό

Πως θα είναι η Κεντρική πλατεία των…

Παρουσίασε σήμερα ο Δήμος...

Prev Next

Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας

Το Αρχοντικό της Παλαιολογίνας αποτελεί ένα σημαντικό πολιτιστικό απόθεμα για την πόλη των Καλαβρύτων. Είναι ρυθμού βυζαντινού, λιθόκτιστο και κεραμοσκέπαστο, με ολόισιες τις καλότεχνα αγκωναροχτισμένες γωνιές του.

Η κατασκευή του κτιρίου ανάγεται στα χρόνια που τα Καλάβρυτα ανακτήθηκαν από τους Βυζαντινούς στρατηγούς των Παλαιολόγων του Μυστρά και βρισκόταν μέσα σε ευρύτερο περιβάλλον περιτριγυρισμένο από ψηλά τείχη και καστρόπορτες, τα οποία κατεδαφίστηκαν και ο χώρος τεμαχίστηκε σε οικόπεδα που στη συνέχεια πουλήθηκαν.

Στις ιστορικές πηγές αναφέρεται ότι το αρχοντικό πιθανώς κτίστηκε από το Θωμά Παλαιολόγο, όταν καταστράφηκε το περίφημο φράγκικο φρούριο του Geoffroy de Tournay και το έτος 1440 πέρασε στον αδελφό του Κωνσταντίνο, επί του οποίου τα Καλάβρυτα είχαν εξελιχθεί σε σπουδαίο πνευματικό κέντρο.

Την ίδια περίοδο, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος πιθανώς δώρισε το Παλάτι στην πριγκίπισσα Αικατερίνη Παλαιολόγου, κόρη ευγενών από τη Χαλανδρίτσα και συγγενή της αυτοκρατορικής οικογένειας για την οποία οι μαρτυρίες αναφέρουν ότι όταν τα Καλάβρυτα καταλήφθηκαν από τους Τούρκους, το 1460, προτίμησε την αυτοκτονία από τον εξευτελισμό της αιχμαλωσίας.

Στη συνέχεια το Παλάτι έγινε κατοικία του Τούρκου μπέη και του Βοεβόδα διοικητή. Μια σύντομη χριστιανική τριακονταετής ανάπαυλα φάνηκε λίγο πριν το1700 με τη προσωρινή Βενετσιάνικη κατάκτηση για να ξαναγυρίσουν οι Τούρκοι το 1715. Το 1769, επί Αικατερίνης Β’, μια αποτυχούσα εξέγερση των ραγιάδων θα πνιγεί στο αίμα αλλά μετά από μισό αιώνα, τον Μάρτιο του 1821, ακολουθεί η άλωση των Καλαβρύτων από τους Έλληνες επαναστάτες της Αγίας Λαύρας.

Έκτοτε τα Καλάβρυτα παρέμειναν Ελληνικά, εκτός από τρεις ημέρες: α) την 4η Μαΐου 1826, και β) την 4η Ιουνίου 1827, όταν ο Ιμπραήμ σε επιδρομή του κατά της πόλης την κατέκαψε και έσφαξε τους κατοίκους και γ) την 13η Δεκεμβρίου 1943, όταν γερμανική φάλαγγα, για άλλη μια φορά, εξολόθρευσε τους κατοίκους και έκαψε ολοσχερώς την πόλη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός, ότι παρ' όλες αυτές τις δραματικές περιπέτειες του έθνους, το θρυλικό «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» διεσώθη με μόνη καταστροφή τη φθορά του χρόνου και κάποιες μεταλλαγές από τους Τούρκους να το έχουν επηρεάσει. Το ιστορικό αυτό σπίτι φιλοξένησε, μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα από τους Γερμανούς, περίπου σαράντα άστεγες οικογένειες και αποτελούσε εστία στέγασης όσων προσέρχονταν στα Καλάβρυτα για να βοηθήσουν τους Καλαβρυτινούς στις δύσκολες στιγμές τους.

Αποτελεί ευτύχημα ότι ο τελευταίος ιδιοκτήτης του, κ. Βασίλειος Τσαπάρας, προσέφερε το κτίριο στο Δήμο Καλαβρύτων με τον όρο να αξιοποιηθεί και να διασωθεί για έναν κοινωφελή σκοπό.

Το κτίριο διαρθρώνεται σε τρεις ορόφους, με συνολικό καθαρό εμβαδόν 530 τ.μ. Διαθέτει καταχύστρα στην είσοδο, πολεμίστρες στο ισόγειο και μικρά τοξωτά ανοίγματα στα πλάγια πυργοειδή τμήματα. Ο όροφος του κεντρικού τμήματος της κατοικίας διαθέτει περισσότερα ανοίγματα. Στους κύριους χώρους διατηρούνται τζάκια με καθαρά τουρκική μορφολογία.

Η μελέτη του εκπονήθηκε από εργαστήριο Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του χώρου, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Διονύσιο Βέρρα.

Προέβλεπε τη δομική και μορφολογική αποκατάσταση του μνημείου και την προσαρμογή του σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Καλαβρύτων.
Το έργο ολοκληρώθηκε υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστύλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και χρηματοδοτήθηκε από το Π.Ε.Π. Δυτικής Ελλάδος με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση πρότεινε στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων να αναλάβει τη λειτουργία του Αρχοντικού της Παλαιολογίνας, δημιουργώντας έναν «πολυχώρο» δραστηριοτήτων για συνέδρια, ημερίδες, συναντήσεις, διαλέξεις, προβολές και φιλοξενία μόνιμων και περιοδικών εκθέσεων με ιστορικό και λαογραφικό χαρακτήρα.

Το καλοκαίρι του 2003 άνοιξε για πρώτη φορά, μετά την ανακατασκευή του, για να φιλοξενήσει την Έκθεση Φωτογραφίας του διάσημου Έλληνα φωτογράφου-περιηγητή Σπύρου Μελετζή με θέμα «Ελλάδα και Έλληνες & Αντίσταση». Από τότε φιλοξενεί κατά καιρούς εκθέσεις ζωγραφικής, συνέδρια, ημερίδες κλπ. ενώ από το Νοέμβριο του 2006 στεγάζονται στο «Αρχοντικό της Παλαιολογίνας» τα γραφεία της Πολιτιστικής Επιχείρησης του Δήμου Καλαβρύτων.

Τελευταία τροποποίηση στιςΤετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 01:16
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821 Χελωνοσπηλιά »
επιστροφή στην κορυφή

Ο ΔΗΜΟΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ